Mainstream tévhitek

Tévhitek

Tévhitek

Kinek kedvezett a választási rendszer (a Fideszen kívül)?

2018. május 08. - Csampala

Azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy a választási rendszer a Fidesznek kedvezett, így szerezhette meg Fidesz a a szavazatok kevesebb, mint felével a mandátumok több, mint 2/3-át. Az már kevesebb publicitást kapott, hogy a választási rendszer az ellenzéken belül is aránytalanságokhoz vezetett. Az alábbi ábra az ellenzékre leadott listás szavazatok egymás közti arányát és a megszerzett ellenzéki szavazatok egymás közti arányát hasonlítja össze. Látható, hogy az MSZP-P, a DK és az Együtt elég jól járt a választás rendszer aránytalanságaival, az LMP, Momentum és MKKP pedig rosszul járt (a Jobbik pedig kb. az eredményének megfelelően képviselteti magát az ellenzéken belül).

Ez azért fontos, mert az ellenzék - meg a Fideszen kívül nagyjából mindenki - arányos (vagy legalábbis arányosabb) választási rendszert követel. De aki arányos képviseletet szeretne, annak arra is törekednie kellene, hogy legalább az ellenzéken belül arányos legyen a képviselet. Miközben az MSZP-P, DK és az Együtt kritizálja a választási rendszert, mert az a Fidesznek (az erősebb pártnak) kedvez, azzal már nincs bajuk, ha a választási rendszer nekik kedvez. Különösen gáz a DK hozzáállása, mely még azzal sem védekezhet, hogy a stabilitás érdekében nem baj, ha a választási rendszer némileg a az erősebbnek kedvez, hiszen több mandátumhoz jutott, mint a nála erősebb LMP. Ez a kettős mérce elég visszatetsző.

De hogyan is kedvezett a választási rendszer ezeknek a pártoknak? A DK behúzta a csőbe az MSZP-P-t, amely kötött a DK-val egy DK-nak nagyon kedvező, az MSZP-P-t nehéz helyzetbe lavírozó (mivel a további visszalépésekkel nagyon sokat vesztett volna), és a további ellenzéki együttműködést igen megnehezítő alkut. Az alku eredményeképp tulajdonképpen létrejött egy MSZP-P-DK szövetség, mely segítségével azt mondhatták, hogy a szövetség pártjainak a jelöltje a legerősebb ellenzék jelölt (azaz ő tudhatja a legtöbb szavazót felmutatni). Ez persze leginkább csak a DK-n segített, az MSZP-P az alku nélkül is a legerősebb ellenzéki párt lehetett volna azokon a helyeken, ahol Jobbik nem rúgott labdába (máshol meg a baloldalnak úgysem volt esélye). Mindenesetre ezáltal feljogosítva érezték magukat arra, hogy erőből tárgyaljanak, és ebben az inkompetens ellenzéki média, meg az esélyeket latolgató szervezetek nagyon szívesen segítettek nekik. Bevették és népszerűsítették azt a maszlagot, hogy az az ellenzéki jelölt az esélyes, aki a legtöbb szavazót tudja felmutatni. Ez pedig hatalmas tévedés. Csárdi Antal és Szabó Szabolcs példája is megmutatta, hogy Budapesten gyakorlatilag bárki a baloldalról győzött volna, ha egyedül áll ki a Fidesszel szemben. Budapest esetében nem volt olyan, hogy egy jelölt bármitől függetlenül esélyes; az a baloldali jelölt lett az esélyes, akit az ellenzéki média, meg az esélyt latolgató szervezetek annak nyilvánítottak. A belső vagy budai körzetekben még talán az MKKP is nyert volna, ha a többiek visszalépnek (őket a Fidesszel párosítva sajnos senki nem mérte, ezért semmit nem lehet tudni az elutasítottságukról). Ezek után nagyon gyenge az az érv, hogy az legyen az esélyes jelölt, aki a legtöbb szavazót tudja felmutatni. Ez egy erősebbnek kedvező érv, aminek az átszavazások miatt semmi értelme nincs. Az pedig még gyengébb érv, hogy az legyen az esélyes, aki korábban is nyert (ezt leginkább a DK, meg az Együtt hangoztatta). Mintha annak lett volna bármi jelentősége.

De akkor hogyan kellett volna kiválasztani az esélyeseket? Ha a baloldali ellenzéki pártok tartják magukat az általuk hangoztatott elvekhez, akkor arányossági elv nagyon jó alap lehetett volna. Erre lett is volna lehetőség a választások során, mivel a közvélemény-kutatások egész jól megmutatták az ellenzéki pártok várható szavazatarányát. Ezeknek a szavazatarányoknak kb. az felelt volna meg, ha Budapesten pl. az MSZP-P 7, az LMP 4, a DK 3, a Momentum 2, az MKKP 1 az Együtt pedig 1 (esetleg 0) helyen lesz az esélyes (vagy ha elfogadjuk az elvet, hogy 5%-nál kisebb párt ne legyen a Parlamentben, akkor pl. az MSZP-P 9, az LMP 5, a DK 4 helyen lehetett volna esélyes). Ehelyett az történt, hogy MSZP-P 8, a DK 7, az Együtt 2, az LMP pedig 1 helyen lett esélyesnek nyilvánítva, a Momentum és MKKP pedig sehol. Az MSZP-P ezt a helyzetet még azzal is súlyosbította, hogy olyan alkut kínált az LMP-nek, amely szerint az MSZP 3, az LMP meg 27 helyen lép vissza a másik javára (mindezt azután, hogy a leginkább elutasított DK-val szinte egyenlő mértékben engedtek át egymásnak helyeket). Ha az MSZP-P és a DK komolyan vette volna az arányos képviselet elvét, akkor olyan alkut kellett volna ajánlaniuk, amiben az MSZP-P és a DK lép vissza több helyen. Egy ilyen alkut a többi ellenzéki párt is jó eséllyel elfogadta volna, és akkor az ellenzék vihette volna egész Budapestet.

Az elvileg nyerhető budapesti körzetek elvesztéséért ezért nem az LMP meg az MKKP a felelős, hanem - a Fideszhez hasonlóan - a saját elveiknek ellentmondó, erőből tárgyaló MSZP-P és DK, valamint az őket kiszolgáló ellenzéki média. Abszurd például, hogy míg egyszer a 444.hu arányosabb választási rendszert tartana kedvezőnek, máshol azt rója fel az LMP-nek, hogy nem lépett vissza a DK és az MSZP javára, ami pedig még aránytalanabb mandátumarányt eredményezett volna az ellenzéken belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mainstreamtevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr3413899200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.09. 11:20:44

Míg a néptől "véd" ma a TEK,
Fölösleges a voks matek.
;-)

Felk Entelme 2018.05.09. 11:27:48

Szerintem, amikor elkezdjük egy rendszer aránytalanságait elemezni, elég gusztustalan dolog, ha nem a rendszer 90%-ának aránytalanságát boncolgatod, hanem a fennmaradó 10%-ból 3%-ot.
Tipikus fideszes gerinctelenség.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 11:37:07

A DK kiesett volna, ha egyedül indul. Így ők a rendszer fő nyertesei.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.09. 11:48:10

Apró pontosítás:

Nem a Fidesznek kedvez a törvény, hanem a győztesnek.

Ami inkább kívánatos, semmint elvetendő, hisz nincs a kormánynak koalíciós zsarolási potenciálja a megalakulását illetően.

Németeknél és olaszoknál pl évekkel húzódik el a kormányalakítás, és utána is szinte csak ügyvivő szinten tudnak kormányozni, mert nincs kompromisszum számos kérdésben.

Választásokon nincs valódi felelősség, hisz nem volt valódi kormányzás, csak kompromisszumok egyvelege.
Ettől szerintem sokkal jobb, ha egy kormány döntésképes, és a következő választáson megmérettetik az amit csináltak.
Ha az embereknek nem tetszik akkor a legtöbb szavazatot más kapja. Ha meg tetszik akkor ugyanaz.

Csampala 2018.05.09. 11:57:17

A cikk nem arról szól, hogy melyik választási rendszer a jobb, hanem arról, hogy az ellenzéki pártok szerint az arányos rendszer a jobb, viszont az MSZP-Pés DK-nak semmibaja nincs azzal, ha nekik a kedvez a rendszer. Másrészt meg nincs olyan választási rendszer, ami a gyengébbnek kedvezne, a DK esetében itt mégis ez történt.

gigabursch 2018.05.09. 12:02:44

" választási rendszer a Fidesznek kedvezett"

Nem. A győztesnek. Jelen esetben a fidesznek.
Azért ez nem ugyanaz.
Ha az üdvöskéitek nyertek volna, akkor egy szót se nyávognátok.
De szerencsére van Isten. Bár hibázni hibázik, hogy ilyen DK jellegű förmedvény még mindig bent van az országgyűlésben.

haXXor 2018.05.09. 12:16:50

A választási rendszer a nyerteseknek kedvez, a veszteseknek pedig nem. Ennyi. Felesleges cikk, mehetünk a következőre.

Anyád a baráthal 2018.05.09. 12:18:08

Arányos választási rendszerben nem lehet az alkotmányozás szavazathatára 2/3.
Nem működne.
Arányos választási rendszerben sokkal többször lenne koalíció a kormányzásban is, és az alkotmányozási határt le kellene ereszteni 50% körülire.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.09. 12:36:53

Qrvara mind1 kinek kedvezett tuti nem a 10%-nak baromira meg vagyunk most lepve mi lipsik?

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 12:38:18

@Anyád a baráthal:
Magyarországon befuccsolna a kormányzás egy arányos rencerben

Nem tudom ki hozta be 1989-ben hogy így legyen, valószínűleg az MSZMP is ezt forszírozta (persze most meg ők óbégatnak hogy igazságtalan), de a mostani pártállásban például elképzelhetetlen egy működőképes koalíció, és ez még sokáig így lesz

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.09. 12:57:02

Ha a Fidesznek kedvez, s nem a nyertesnek, akkor sincs semmi.

Mi kozotok? A valasztas napjaig azt haluztatok - magas reszvetel, repula Zorban

Akko?

simonpali 2018.05.09. 13:22:24

Fogjátok már fel: ha az lmp visszalépett volna pl. Bauer és Niedermuller javára, a baloldal akkor sem hozta volna azt a 2 körzetet! Pl.bátyám tipikus lmp szavazó. 2010 ig bezárólag viszont 4szer szavazott a Fideszre,98tol kezdődően. Bauert és a hozzá kapcsolható mély szdszes világot ki nem állja.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 13:36:25

Én is megcsináltam ezt az összehasonlítást, de a te "magyarázkodásod" betegesen hülye.

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/07/az-mszp-p-es-a-dk-jol-mukodo-osszefogasanak-bizonyiteka/

1) A választási rendszer általában kedvezett az erősebb pártnak, illetve a koordinált jelölt indításnak, amennyiben elég nagy az átszavazási hajlandóság.

2) Az MSZP-P és a DK ezt felismerte, és kötöttek egy jó megállapodást.

3) A megállapodás mindkét fél számára ugyanolyan kedvező volt, mindkét párt ugyanis szinte hajszál pontosan ugyanazt a 0,84-es arányt érte el a listás szavazatok/képviselők száma mutatóban.

4) A Momentum, LMP, MKKP azért szívta meg, mert hülyék voltak, nem , vagy keveset egyeztek meg visszaléptetésről.

5) Az Együtt ugye egyetlen jó megállapodást kötött, de hát teljesen törpepártról van szó, lényegtelen

6) A visszaléptetések valójában tényleg nem a tényleges erőviszonyok szerint történtek, de ettől függetlenül, ahol megtörténtek, ott elég jól működtek.

7) Az MSZP és a DK nem kettős mércés, hiszen a választási rendszer esetleges korrekciója a fenti egyenlőtlenségeke kiküszöbölné.

8) Az nem kettős mérce, hogy ha már ebben a választásban részt vettek az ellenzéki pártok, akkor a DK és MSZP ehhez jobban alkalmazkodott, az LMP és a Momentum meg hülye volt.

A helyes konklúzió tehát ez: a DK és MSZP okosabb volt, az LMP és a Momentum meg hülye volt.

Ennyikeh. És elég szánalmas az erőlködésed, hogy valahogy máshogy facsard a dolgokat.

Csampala 2018.05.09. 13:55:37

Az MSZP-P és DK nem okos volt, hanem szemét, meg hazug. Megtehették, mert összefogva erősebbek voltak a többi baloldali ellenzéki párttól. Persze ma ezekkel a tulajdonságokkal lehet előnyhöz jutni. Aki az MSZP-t és DK-t okosnak tartja, annak a Fideszt még okosabbnak kell tartania.

kentersturz 2018.05.09. 14:23:42

Az LMP ugyanúgy járt, mint 2014-ben, most sem nem történt 'semmi különös'.

Az LMP-n csattant talán leginkább az új választási szisztéma mandátumkiosztó logikája is: 0,47-es arányossági együtthatója azt jelenti, hogy feleannyi mandátumot sem kapott, mint amennyi a rá adott szavazatok alapján járt volna: ez az 1990 óta látott legalacsonyabb arányszám, azaz párt ennyire rosszul még sosem járt a választási rendszer mandátumkiosztó mechanizmusa miatt.
republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/voks-14.aspx

A DK-nak és az Együttnek sem kedvezett a mostani rendszer, ők azon nyertek, hogy beszopatták az Mszp-t, oszt jónapot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 14:54:18

@simonpali: de hozta volna. az LMP-sek minimum fele simán átszavazott volna.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:00:15

@simonpali: például a 10. körzetben a közös ország azt mérte, hogy 37% az MSZP támogatottsága. továbbá azt, hogy az MSZP-Jobbik-Momentum-Fidesz felállásban Szabó Tímea 41%-ot fog hozni.

ehhez képest a valóságban 48%-ot hozott, ami csak úgy lehetett, hogy az LMP-s szavazók bizony átszavaztak, de még a Jobbikosok és a Momentumosok is.

kár hülyeségeket hazudoznod!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:00:59

@simonpali: például a 10. körzetben a közös ország azt mérte, hogy 37% az MSZP támogatottsága. továbbá azt, hogy az MSZP-Jobbik-Momentum-Fidesz felállásban Szabó Tímea 41%-ot fog hozni.

ehhez képest a valóságban 48%-ot hozott, ami csak úgy lehetett, hogy az LMP-s szavazók bizony átszavaztak, de még a Jobbikosok és a Momentumosok is.

kár hülyeségeket hazudoznod!

kozosorszagmozgalom.hu/wp-content/uploads/2018/04/KOM-110-kombik-v2.png

index.hu/belfold/2018/valasztas/terkep/2018/egyeni-valasztokeruletek/budapest/budapest-10.-szamu-egyeni-valasztokerulet

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:02:29

@gigabursch: "Ha az üdvöskéitek nyertek volna, akkor egy szót se nyávognátok."

akkor ti nyávognátok, hogy igazságtalan a rendszer.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:03:08

@Csampala: a DK jól fogott össze. az nem a rendszer része, hanem a DK és az MSZP érdeme

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:03:45

@Ballib vagyok rettegek: "Németeknél és olaszoknál pl évekkel húzódik el a kormányalakítás, és utána is szinte csak ügyvivő szinten tudnak kormányozni, mert nincs kompromisszum számos kérdésben."

és milyen jó lenne, ha mi Németország szintjén lennénk!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:05:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mert ez a demokrácia.

az aránytalan választási rendszer ugye azt jelenti, hogy bizonyos emberek szavazata kevesebbet ér. az nem igazi demokrácia.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:05:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a DK jól fogott össze, ez nem a rendszer érdeme, hanem a DK érdeme. pont te mondtad, a rendszerben az is benne lett volna, hogy az LMP szintjén elbasszák.

m.t. 2018.05.09. 15:27:04

@Anyád a baráthal:
Pont az a lenyege a 2/3-os hatarnak hogy valodi konszenzus eseten szulessen lenyegi dontes, ne pedig csak ugy mert a miniszterelnok ugy gondolta.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 15:34:31

@Brendel Mátyás:

Van egy gond. Ugyanez van arányos rendszerben is. Az az arányosság és az igazságosság azonosítása súlyos hiba.

Az igazságosság ugyanis azt jelenti: az adott párt hatalma arányos annak társadalmi támogatottságával. Míg az arányosság azt jelenti: az adott párra leadott szavazatarány azonos az illető párt parlamenti mandátumarányával. Azonban ez egy teljesen arányos választás esetében szinte mindig koalíciókényszert jelent, ami azt eredményezi, a kisebb pártok hatalma aránytalanul nagy. Hiszen gondoljuk meg: ha van mondjuk két nagy párt, mindegyik 40 %-os eredménnyel, s ez a két erő egymás fő ellenfele, akkor bármelyiküknek szüksége van az 50 %-os kormánytöbbség eléréséhez valamely kisebb pártra, mely ezzel erős zsaroló lehetőséget kap. Azaz az eredmény igazságtalan: hatalmi szempontból egy 11 %-os pártra adott szavazat többet fog érni, mimt a nagy 40 %-os pártra adott szavazat.

Magyarországon ez meg is valósult 2006-ban, amikor az MSZP megnyerte a választ, de csak 186 mandátumot szerzett, viszont a kormányalakításhoz 194 kellett, így az alig 16 mandátumos SZDSZ súlya hatalmas lett. De 2002 is hasonló eset: a Fidesz megnyerte a választást, 188 mandátumot szerzett, de a második helyezett, 179 mandátumot szeztett MSZP alakított kormányt, mivel a 19 mandátumos SZDSZ vele kötött koalíciót.

Azaz egyszerűen nem igaz, hogy az igazságosság egyenlő az arányossággal.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 15:57:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"ha van mondjuk két nagy párt, mindegyik 40 %-os eredménnyel, s ez a két erő egymás fő ellenfele, akkor bármelyiküknek szüksége van az 50 %-os kormánytöbbség eléréséhez valamely kisebb pártra, mely ezzel erős zsaroló lehetőséget kap. Azaz az eredmény igazságtalan: hatalmi szempontból egy 11 %-os pártra adott szavazat többet fog érni, mimt a nagy 40 %-os pártra adott szavazat."

ez mind feltételezés, hipotetikus, és erősen szubjektív, és nagyon partikuláris. a "zsarolási potenciál" például erősen két irányú, szitutatív dolog, semmi köze a választási rendszerhez, és annak igazságosságához.

attól még nem igazságtalan egy választási rendszer, hogy te úgy érzed, hangsúlyozom, ÉRZED, hogy 2006-ban valami éppen nem úgy történt, ahogy szeretted volna. ráadásul 2006-ban sem volt arányos a választási rendszer.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 16:01:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Az igazságosság ugyanis azt jelenti: az adott párt hatalma arányos annak társadalmi támogatottságával. Míg az arányosság azt jelenti: az adott párra leadott szavazatarány azonos az illető párt parlamenti mandátumarányával. "

ha parlamenti hatalomra gondolunk, és az igazságosságot nem az esetlegességektől függő partikuláris hatalomra értjük (például, hogy Simicskának hatalma van Orbán felett, mert tudja zsarolni), hanem a parlamentben meglévő képviselői arányokból adódó objektív hatalmi potenciálban, akkor a kettő elég szorosan összekapcsolódik.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 16:43:15

@Brendel Mátyás:

Én nem gondolom, hogy az aránytalan rendszer feltétlenül rossz, se azt, hogy az arányos feltétlenül jó.

A magyar rendszer sajátos, az EU-ban csak 1 országban, Litvániában van hasonló, de eddig mindig bevált: sose volt se kormányválság, se előrehozott választás.

Engem 2006 nem izgatott fel semmilyen szinten. Nem örültem, hogy győzött Gyurcsány, de nem is zavart. Ez volt a nép akarata. A népnek pedig joga van rosszul dönteni. S nem a Fideszre szavaztam 2006-ban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 16:44:37

@Brendel Mátyás:

Ezek a tényezők minden liberális demokráciában megvannak, sőt nyugtaon ez sokkal súlyosabb gond, mint Mo-on. Nyugaton gyakorlatilag a nagytőke iránytíja a parlamentet, míg Mo-on ez sokkal kevésbé van így.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 17:15:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Az igazságos rencerben mindenkinek, aki a buszon utazik van egy kormánya, amit tekergethet. Ki erre, ki meg arra, aztán majd csak lesz valahogy. Az arányos rencerben a nagyob erejű utasok többet tekerhetnek a kormányon, ők befolyásolják nagyobb mértékben a busz haladásának irányát. A diszproporcionális rencer a legigazságtalanabb, mert csak a buszsofőr tekeri a kormányt, az utasok legfeljebb választhatnak hogy melyik sofőr buszára szálljanak fel

Ön melyik rencert választaná?

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 17:23:49

@Brendel Mátyás:
Objektív hatalmi potenciál van bőven az ellenzéknek, simán szerezhettek volna 4/5-ös többséget. Potenciálisan bármelyik szavazó bármelyikükre szavazhatott volna, ezt aligha lehet elvitatni. Az egy másik történet, hogy az objektív hatalmi potenciálból mi valósul meg

De mindegy is, a választó szempontjából teljesen közömbös hány bukott politikus grasszál az országban vagy a határokon túl. Neki az a fontos, hogy normálisan működjenek a dolgok, nem úgy mint a válságról válságra bukdácsoló elkúrós időszakban

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 17:45:51

@Több cseszlovák filmvígjátékot!: elég egyértelműen a szavazatokat adottnak véve vitázunk a szavazási rendszerről, és nem arról beszélünk, hogy mi lett volna, ha a szavazók máshogy szavaznak. nem ilyne potenciálról beszéltem, ez tök egyértelmű volt

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 17:46:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem a választási rendszerről beszélsz. terelsz, mert nincs igazad, és egy ostoba geci vagy, mint mindig.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 17:49:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Én nem gondolom, hogy az aránytalan rendszer feltétlenül rossz, se azt, hogy az arányos feltétlenül jó."

a választók többsége szerintem viszont ezt gondolja, vagy erről meggyőzhető lenne.

" mindig bevált: sose volt se kormányválság, se előrehozott választás."

te kormányválság és előrehozott választás fóbiás vagy. nem mindenkinek ez a legfontosabb. te egy eléggé sajátos, beteges felfogással rendelkezel. a baj az, hogy azt hiszed, hogy ez a többség, és ezért ez érv. nem az.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 17:53:29

@Több cseszlovák filmvígjátékot!:

A legjobb a félút.

A teljesen arányos kéáoszt hozhat, a teljeen aránytaéan meg igazságtalan.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 20:39:41

@Brendel Mátyás:
A világon nincs olyan választási rencer, amivel a te párszázalékos baloldali pártod labdába rúghatna. Ha már a szavazatokat adottnak vesszük

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 20:48:52

@Több cseszlovák filmvígjátékot!: olyan van, amiben a Fidesznek nemhogy kétharmada nem volna, de nem kormányozna.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 22:22:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Nem gondolom hogy a választás azért lenne, hogy utáni mindenki elégedett legyen. A legnagyobb közjó elve kell hogy érvényesüljön. Bármilyen változás a jelenlegi felállásban csak romlást hozhatna a közjó szempontjából

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.09. 22:26:37

@Brendel Mátyás:
És akkor kicsoda mit csinálna? Egy Jobbik-Gyurcsány-MSzp kézfogó mit hozna? Már az összefogás ténye eleve hiteltelenítette az egész baloldali nyammogást, amit negyed százada hallunk

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.09. 22:39:02

@Több cseszlovák filmvígjátékot!: nem tudom, hogy mi lenne, de a náci diktatúránál valószínűleg jobb. lehet akár új választás is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.10. 06:49:58

@Brendel Mátyás:

"a választók többsége szerintem viszont ezt gondolja"

S még se volt soha klomoly elégedetlenség e témában 1990 óta?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.10. 06:51:01

@Brendel Mátyás:

"te kormányválság és előrehozott választás fóbiás vagy. nem mindenkinek ez a legfontosabb. te egy eléggé sajátos, beteges felfogással rendelkezel. a baj az, hogy azt hiszed, hogy ez a többség, és ezért ez érv. nem az."

Ez volt az 1989-as konszenzus alapja, azaz nem én találtam ki. Vedd észre: akkor csinálhattak volna arányos rendszert is, s mégse csináltak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.10. 06:56:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: neked nincsenek érveid, faszfejkém, ezért terelsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.10. 06:59:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: az idő igazolta, hogy ez a félelem akkor is alaptalan volt, de ma meg már pláne alaptalan, mert nagyon megváltoztak a dolgok. te ennyit nem tudsz felfogni?!

gigabursch 2018.05.10. 07:29:50

@Brendel Mátyás:
Mindenki magából indul ki.
Viszont unalmas, hogy a kö9vetkező négy évben ezt, meg az összesfosás n+1-edik verzióját kell hallgatni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.10. 07:37:49

@gigabursch: "Mindenki magából indul ki."

akkor te magadból indultál ki:

"Ha az üdvöskéitek nyertek volna, akkor egy szót se nyávognátok."

game over, kicsihuszár!

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.10. 10:00:55

@Brendel Mátyás:
A választás remek megélhetést hoz pár száz kampánytanácsadónak, politológusnak, rendezvényszervezőnek, plakátragasztónak. De ez még nem elég ok arra, hogy havonta vagy évente megismételjük. Egyébként most még nagyobb arányban yerne a Fidesz, akkor meg minek ez a nagy igyekezet?

A fasisztázásnak meg addig lehetett csak valami hozadéka amíg a baloldal össze nem borult a Jobbikkal

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.10. 10:05:43

@Több cseszlovák filmvígjátékot!: azt nem fogtad fel, hogy valamennyivel fairebb körülmények között ismételnénk meg a választásokat. azért nem fogtad fel, mert hülye vagy.

gigabursch 2018.05.10. 10:35:37

@math0:
S hol a probléma?
:-)

Én sem rajongtam, hogy 2002-ben a MIÉP nem jutott be az országgyűlésbe és hogy a fidesz volt olyan balfasz, hogy bukott.
Ennyi.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.10. 10:37:13

@math0:
A legutóbbi felmérés szerint 52% szavazna a Fideszre, és látva az ellenzék választás utáni szereplését ez az arány lehet hogy még nőni fog. Mi lenne a "fair választás"? A törpepárt kategóriába lecsúszó baloldali lunatikusok vagy az értelmezhetetlen Jobbik?

gigabursch 2018.05.10. 10:46:52

Te Brendel Mátyás.

Utánad kerestem a neten, találtam egy érdekes cikket:

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150113_brendel_matyas_miert_van_szukseg_a_vallasok_provokalasara

Ebből egy idézet:
"Azért KELL provokálni a vallásosokat, de egyébként másokat is, hogy megtanulják, hogy türtőztessék magukat."

A te vallásod az ateizmus, OK, úgyhogy tedd meg és türtőzteted magad és senkit nem minősítesz le, senkit nem sértegetsz, senkit nem nácizol le és úgy egyáltalán megtanulsz viselkedni.

for 2018.05.10. 13:05:15

@gigabursch:
"A te vallásod az ateizmus"
A bélyegnemgyűjtés hobbi, mi?
Minősítés: te pl. most mondtál nagy hanggal egy akkora baromságot, hogy elképesztő. Ezek után miért ne lehetne lehülyézni? Semmit nem kellett volna tenned, csak meggondolni, hogy mit jelet az ateizmus, vagy kicsit utánaolvasni, vagy valami. Nem tetted meg. Miért ne minősítse bárki az ilyet? Az szerinted miért sértés, hogy ha valaki nagy hanggal pofázik valamiről, amihez szemlátomást hülye, akkor azt lehülyézik?
Az a viselkedés sokkal fontosabb lenne, hogy először okosabbak leszünk, gondolkodunk, és csak utána okoskodunk.
süti beállítások módosítása