Mainstream tévhitek

Tévhitek

Tévhitek

Miért nem működtek együtt jobban az ellenzéki pártok?

2018. május 02. - Csampala
Mostanra kb. az a kép alakult ki az ellenzéki pártok vezetőiről, hogy annyira hülyék/beképzeltek, hogy nem bírták (és továbbra sem bírják) belátni, hogy egyéniben leginkább csak akkor nyerhetnek, ha kölcsönösen visszalépnek egymás javára és a legtöbb választókerületben csak egy jelölt marad állva a Fidesz jelöltjével szemben. Van azonban egy racionális magyarázata is a (szoros) együttműködés elutasításának.
A magyarázat végiggondolásához érdemes megkülönböztetni az ellenzéki szavazók alábbi 4 csoportját:
- párthű szavazók: ők azok, akiket nem érdekelnek az esélyek, sok esetben  nem is hisznek a közvélemény-kutatásoknak vagy nem is értik a választási rendszert. De az is lehet, hogy csak tájékozatlanok, és nem érik el őket az esélyeket latolgató hírek. Ha pártjuk jelöltje állva marad, akkor rá szavaznak, ha visszalép, akkor arra, akinek a javára visszalépett. Ők a visszalépések igazi célpontjai.

- pragmatikus szavazók: a Fidesz leváltásának/gyengítésének célja minden mást felülír. Ők a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak, bárki is legyen az. A visszalépések rájuk se hatnak, mert visszalépés nélkül is átszavaznak az esélyes jelöltre. Kivéve persze az olyan eseteket, ahol nem egyértelmű, ki volt az esélyes, de ilyenből viszonylag kevés volt.

- elvhű ellenzéki szavazók: őket érdeklik valamennyire az esélyek, de morális okokból nem hajlandóak olyan pártra szavazni, melyek nézeteivel vagy viselkedésével nem értenek egyet. Tudják, hogy  az esélytelen jelöltre adott szavazatuk elvész, de fontosabbnak tartják, hogy ne cselekedjenek az elveik ellenében. Rájuk a visszalépések csak kis mértékben hatnak. Ők csak akkor szavaznak át az esélyes jelöltre, ha az számukra elfogadható. Ha nem az, akkor maradnak a nekik leginkább tetsző párt jelöltje mellett, vagy ha az visszalép, akkor olyan ellenzéki párt jelöltjére szavaznak, akit elfogadhatónak tartanak. Illetve az is lehet, hogy ha a többszörös visszalépések miatt nincs számukra elfogadható jelölt, akkor az elvhű szavazók egy része érvénytelenül szavaz, vagy el se megy szavazni. 

- a Fideszt nem teljesen elutasító ellenzéki szavazók: ők azok, akik nem utasítják el teljes mértékben a Fidesz politikáját, de bizonyos pártokat/jelölteket a Fidesznél jobbnak tartanak (szívük szerint rájuk szavaznának), és bizonyos pártokat/jelölteket elfogadhatatlannak tartanak. Ha körzetükben az esélyes ellenzéki jelölt számukra elfogadhatatlan, akkor jó eséllyel a Fidesz jelöltjére szavaznak, mert úgy tudják legnagyobb eséllyel meggátolni az elfogadhatatlan ellenzéki jelölt győzelmét. Egy, a választások előtti Medián felmérés ( https://444.hu/2018/04/05/az-ellenzeki-attoreshez-visszalepesek-kellenek-nem-eleg-az-atszavazas) alapján a Jobbik szavazók 40%-a, és az LMP szavazók 12%-a Fideszre szavazott volna, ha csak a DK és a Fidesz között választhat (az MSZP és Fidesz közötti választás esetén pedig a Jobbik szavazók 32%-a, és LMP szavazók 10%-a tett volna így).

A legtöbb elemzés csak a párthű és pragmatikus szavazókat veszi figyelembe, mondván, hogy aki érti a választási rendszert és le szeretné váltani a Fideszt, az irracionálisan cselekedne, ha a Fidesz jelöltjére vagy egy esélytelen jelöltre szavazna. Ez egyrészt nem igaz, mivel az, aki le szeretné váltani a Fideszt, tekintheti a Fideszt a kisebbik rossznak is, és ez esetben racionális, ha a Fideszre szavaz, ha az esélyes ellenzéki jelölt számára elfogadhatatlan. Másrészt a nyilvánvalóan esélytelen jelöltre szavazás valóban irracionális, de az irracionális viselkedés egyáltalán nem ritka az emberek körében, elég csak a szavazásra gondolni. Az egyén szempontjából nyilvánvalóan teljesen mindegy, hogy elmegy-e szavazni, vagy sem, egy szavazat nagyon ritkán szokott dönteni (a legszorosabb választókerületben is több, mint százzal szavaztak többen a nyertesre, mint a második helyezettre). Mégis az emberek nagy része elmegy szavazni, és van, aki órákat is hajlandó rászánni a szavazásra.

Továbbá a nagyon elvhű és a Fideszt nem teljesen elutasító szavazók nemcsak amiatt jelentenek problémát, mert visszalépés esetén sem szavaznak át az esélyes jelöltre, vagy a Fideszre szavaznának. Ha egy párt együttműködik az elvhű szavazói számára elfogadhatatlan pártokkal, akkor az ilyen szavazóinak egy részét végképp elveszítheti, és azok se egyéniben, se listán nem fognak rá szavazni, vagy akár el se mennek szavazni. Ez pedig oda vezethetett volna, hogy a kormányváltást akaró szavazók száma csökken, ami a Fidesznek kedvezett volna. És a bejutási küszöb közelében mért pártoknál (pl. LMP) egy széles együttműködés akár a küszöb alá is lökhette volna a pártot, amivel szintén a Fidesz járt volna jól.

Persze az együttműködésnek vannak különböző szintjei. Teljesen más az, ha egyes jelöltek lépnek vissza, meg az, ha egy párt vezetése koordinálja az együttműködést. Utóbbi sokkal több elvhű szavazó számára lett volna vállalhatatlan. Egy ilyen együttműködés különösen a Jobbikot és az LMP-t érinthette volna hátrányosan, mivel nagyon sok szavazójuk számára vállalhatatlan a DK, ill. az MSZP. És megint más a leginkább az LMP által propagált teljes körű ellenzéki együttműködés, mely azt az üzenetet közvetítette volna, hogy az együttműködés egy elkerülhetetlen rossz, amire mindenképp szükség van. Ezzel talán jobban megbékéltek volna az elvű és a Fideszt nem teljesen elutasító szavazók, különösen, ha egy, új választások kiírását is magában foglaló közös minimum programot is letesznek az asztalra az ellenzéki pártok. De ez nem biztos, szerintem egy ilyen teljes körű együttműködéssel is a Fidesz járt volna jól, különösen ha beveti az együttműködést lejárató propagandáját.



A bejegyzés trackback címe:

https://mainstreamtevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr913885272

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bukott az ellenzék, veszített a polgárság 2018.05.03. 00:04:36

A polgárok voltak többen, de a plebejusok győztek. A Fidesz elsöprő fölénnyel nyerte a 2018-as választást, professzionálisan kivitelezett, az utolsó pillanatig fegyelmezetten, precízen végrehajtott kampánnyal, az illiberalizmus csúcsra járatásával. Ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolompar lole 1113 2018.05.03. 00:34:46

"Miért nem működtek együtt jobban az ellenzéki pártok?"

Mert nem ellenzékiek, hanem kormánypárti segédcsapatok. Nekik a képviselői hely, a 4 év tuti fizetése kellett, nem a népérdek képviselete. Megélhetési elvtárs mind.

morph on deer 2018.05.03. 00:35:19

“És megint más a leginkább az LMP által propagált teljes körű ellenzéki együttműködés, mely azt az üzenetet közvetítette volna, hogy az együttműködés egy elkerülhetetlen rossz, amire mindenképp szükség van.”

Ez a mondat helyesen úgy kezdődött volna, hogy “És megint más a leginkább az LMP által - sajnos jóval aválasztások után - propagált teljes körű ellenzéki együttműködés...”

De ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor ez először a Bokros féle 500 napos programban került elő, mégpedig sokkal elfogadhatóbb módon mint bármi más: adott időre adott célból történő deklaráltan ideiglenes összefogásról lett volna szó, amely véleményem szerint jóval kevésbé sértettte volna a pártok és választóik integritását, mint bármilyen egyéb ötlet.
Ebben az esetben mindenki nyugodtan támogathatta volna az összefogást, hiszen világos keretek között, meghatározott ügyben és ideig kívánt együttműködést, teljesen reális győzelmi eséllyel!

Csak ehhez túl kellett volna tudni nőni a pillanatnyi pitiáner pártérdekeken, ami túl nagy kihívás volt szűklátókörű, földhözragadt és önző politikusainknak.

Tartok tőle, hogy még mindig nem tanultak, még ebből sem.

SZPIITII 2018.05.03. 01:43:37

@morph on deer: Gyurcsány is kb. azt mondta, mint Bokros. Csak nem figyeltek rá és az LMP is jobban járt azzal, hogy mindenhol jelöltet állított (kb. 500 millióval).
Népérdek? Itt csak pártérdek van...

I-Work 2018.05.03. 05:27:18

Mindenki akkor járt volna jól, ha meg sem íród ezt a zagyvaságot.

I-Work 2018.05.03. 05:33:19

@kolompar lole 1113: Marhaság a poszt fejtegetése. Tekintettel, hogy még mindig kommunista eredetű minden párt, nincsenek hatalmas értékkülönbségek, legfeljebb abban, hogy kinek a kommunistája a büdösebb.
Revolúciós közhangulatban egyébként sem így működnek a szociológiai preferenciák, így a posztra most nem adnék nagydoktorit...

I-Work 2018.05.03. 05:40:21

@morph on deer: A kétfarkúak remekül megválaszolták ezt a kérdést: minden párt célja, hogy szavazatokat raboljon más pártoktól...
...
A DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-Együttnek is rezgett a listás léc, - egyébként nem biztos, hogy a fidesz oly annyira jól járt volna, ha egyedül találja magát a Jobbikkal a parlamentben.
Viszont a szavazók megszabadultak volna egy rakás ipari hülyétől.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.03. 06:44:58

Mert egymással összeegyeztethetetlen irányvonalt képviselnek, továbbá személyi ellentétek is vannak.

midnightcoder2 2018.05.03. 07:20:53

A postnak tökéletesen igaza van. Még annyit kell hozzá tenni, hogy a Jobbik ugye úgy született, hogy a komcsik addig riogattak a nácikkal, amíg egyszer csak megszerette őket az istenadta nép. Azóta is köpködik őket, volt aki be is akarta tiltani. Ami egyrészt azt jelenti, hogy az aki a Jobbikra szavaz az nem annyira fog átszavazni az MSZP és DK dominálta baloldalra, másrészt a Jobbik saját szavazótáborát erodálta volna, ha lefekszik a baloldalnak. És igen, Pl. nekem is még mindig elfogadhatóbbak Orbánék mint egy, az MSZP-DK által meghatározott baloldal, bár nekem is tele a tököm Viktorékkal is, ezért szavaztam a Jobbikra. Másrészt, ha eljátszunk a gondolattal, hogy nyer az ellenzék, és elméletben kivesszük a képből a FIDESZ-t, akkor legalábbis a mostani adatok szerint az egész baloldal meg tudta volna verni a Jobbikot - viszont a DK garantáltan addig mérgezte volna a kutakat amíg Fletó le nem váltja Karácsonyt, aminek kb. hasonló remek kúrmányzás lett volna az eredménye ami az előző két baloldali ciklust jellemezte. Akkor már inkább Orbánék.

2018.05.03. 07:38:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: És egyik se akarta volna pofán köpni saját magát.

chrisred 2018.05.03. 08:16:44

Szerintem a Fideszt nem teljesen elutasítók között magasabb az aránya a taktikai szavazóknak, mint a baloldali pártfanatikusok között. Ők valószínűleg jobban megértik, hogy nem a Fidesz leváltásáról volt szó. Hanem arról, hogy olyan helyzetbe kellett volna hozni a kormánypártot, hogy az abszolút többség szélén lebegve több gesztust legyen kénytelen tenni az eddig elhanyagolt társadalmi érdekcsoportok felé, mint eddig. A pártfanatikusok ezzel nem foglalkoznak, nekik az a fontos, hogy a saját kedvenceik kimaxolják a választási esélyeiket.

szepipiktor 2018.05.03. 08:17:02

Akkor működhetnének együtt, ha egy picit is hsonló mondanivalójuk lenne. De akkor meg minek vannak ennyien?
Vagy tényleg úgy gondolja a elvi alapú bloggertársada,om, hogy egy vidéki közpkorú keresztény, konzervatív ember számára alternatíva egy nagyvárosi, gender-alapú neoliberális világ? Mondjon le a számára alap klasszikus családról, és legyen melegpárti, feminista és ökoterrorista? Csak hogy ne orbán uralkodjon? Neki mindegy, ma egyik párt sem őt képviseli, tehát korduljon ki magávól, hogy egy lmp vagy momentum uralkodjon?
A bloggerek (akik elvi szinten kötődnek a vesztesekhez) farkasvakságban szenvednek, egy gödör mélyén csücsülnek és csak egymást, az elvtársaikat látják.
A sokmilliónyi átlagember azonban nem egy Excel tábla adatai, amin képletek segítségével számítások végezhetők.
Én péédul soha nem szavaznék baloldalra, akárhogy is gyűlölöm a csútit és szabadcsapatát.
De mivel számomra és még 3-4 millió embernek az ellenzék sem nyújt alternatívát, nem fogok más megélhetésieket a kasszához juttatni, hogy utána az arcomba, arcunkba köpjenek.
Legalább egy hiteles ellenzékit kérnék? Nem kiugrott fideszeseket, nem megélhetési értelmiségieket, nem mszmp-leszármazottakat, nem neonácikat.
Ez sajnos a pártok is tudják, mára lehullt a lepel, így már nem is próbálják elrejteni, hogy a valódi céljuk csak a hatalom és a orbánellenességük. Ehhez azonban a nép nem adta a nevét.
Nem kell ma már összefogniuk, mert az újabb 15-20 hazug helybenjárást jelent.

jolka40 2018.05.03. 08:21:26

Inkább a sokszínűség, mint a Fidesz kétes egyöntetűsége. Igaz, ezzel most nem lehetett választást nyerni, de minden állandóan változásban van. Reménykedjünk.

szepipiktor 2018.05.03. 08:29:35

Ha csak a tág környzetemet nézem, senkinek semmit nem jelent sem a fidesz maradása, sem az ellenézki csere! Mert társadalmi alapok sérültek mára, 28 éve égetjük fel az alapjainkat - így a jövőnket.
Erre az ellenzéknek sincs megoldása, hiszen nem is ez a céljuk.
A lavina már elindult, lassan leér hozzánk és elmossa a történelmi Magyarországot.
Az emberek többsége már látja, tudja, de mivel nincs segítség, inkább elvándorol vagy passzív túlélésre rendezkedik be,
Értelmetlen az összefogást erőltetni, hiszen nincs megoldásuk a vállalkozásokra, az oktatásra, az egészségügyre, nem akarja egyik sem az államigazgatást és a közalkalmazotti régi bürokratikus eltartott halmazt mondjuk a kornak megfelelő full elektronikus jellegre átállítani, hiszen az ott dolgozók szavazók, így megtartják a kádári belső munkanélküliséget. És ezzel és a többi más mára elavult területtel azt a halmazt korlátozzák, mely működteti az országot.
De ehhez szakemberek kellenének és nem rózsadombi ügyvédek, sértett ex-fideszesek, leszerepelt baloldaliak.
A mi ellenzékünk a nemzeti alapok, a oktatást akarja alapból megszüntetni és ezt a globalizált marketingcélokat nem is tagadják. Én akkor elviszem a gyereket oda, ahol tanulhat és nem a marketing, a Google, meg az okostelefonos butulás a terv. Hanem ezek használata a szakmájukhoz. Nálunk a szakmát kidobják. Nem kell ma a kultúra sem, haver gender-irók lennének a kötelezően tanítottak, akik 10 év múlva már nem is lesznek ismertek. Nincs lakásprogram sem, hiszen kit érdekel milliónyi magyar, idős és fiatal? Nem szaporodunk? Ez az ellenzéket sem érdekli, mert nem terveznek 5 évnél későbbre. Nem érdekli őket, hogy 10-15 év múlva egy kiöregedett, szakemberek és gondolkodók nélküli nép leszünk, nyugdíj, egészségügy nélkül, mert nem lesz, aki vefizesse ennek pénzét.
Egyszerűen a mai ellenzék jobban szarik a gazdasági alapokra, mint az illiberális antiközgazdász fidesz...
Minek egyezzenek meg? Ez nem kell az embereknek, a Y generáció meg nem ismeri a történelmi folyamatokat, lelkes és BUTA, OSTOBA!

élveteg 2018.05.03. 08:33:53

@midnightcoder2:

"Másrészt, ha eljátszunk a gondolattal, hogy nyer az ellenzék, és elméletben kivesszük a képből a FIDESZ-t, akkor legalábbis a mostani adatok szerint az egész baloldal meg tudta volna verni a Jobbikot -"

Azt hiszem téved Ha kivennénk a képből a fideszt akkor ez az én tippem a fideszre szavazók 80 százaléka a jobbikra szavazna ami a mostani jobbikos szavazatokkal azt jelentené hogy a jobbik verte volna tönkre a baloladalt

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:35:41

Nagyjából igazad van. Bár a sok spekuláció helyett érdemes konkrétan megnézni Gulyás Mártonék felmérését.

kozosorszagmozgalom.hu/kozvelemenykutatas/

A DK és az MSZP tökéletesen csinálta. A Jobbik majdnem tökéletesen csinálta. Mondom ezt annak ellenére, hogy nagyon nem vagyok Jobbikos, de a Jobbiknak nem volt érdemes visszalépnie. Sőt, semelyik ellenzéki pártnak és szavazónak nem volt érdeke, hogy a Jobbik visszaléptessen. Ez legfeljebb ott működött volna, ahol független az ellenzéki jelölt. Például Veszprémben.

Az LMP, a Momentum, az MKKP viszont elbaszta, nem kicsit, nagyon. Az LMP szavazói igenis eléggé átszavaztak volna, és az LMP-nek megérte volna a kölcsönös visszaléptetés. És ha a választás eredménye ezen nem is múlott, a kétharmad, az simán az ő saruk. A Momentumról kevésbé lehet tudni, de feltehetően szintén jobban járt volna mindenki, ha megegyeznek. Az MKKP meg egy viccpárt, és most megmutatták, hogy tud viccpárt kárt okozni az országnak.

haXXor 2018.05.03. 08:35:50

Jobb együttműködés számított volna? Ameddig az ellenzéki politika arról szól, hogy a 'Fidesz hatalmát meg kell dönteni', vagy hogy 'lopnak, csalnak' meg 'NER lovagok', stb.. addig a kétharmadot itt garantálom. Ha majd lesz olyan ellenzéki párt aki elismeri, hogy a Fidesz jól csinált sok midnent az elmúlt években majd elmondja, hogy azok közül mi az amit megtartana/folytatna és mi az amit máshogy szeretne (és mellette abba hagyja a Fidesz ócsárolását) akkor talán lesz fény az ellenzéki politizálásban. Ugyanis azt ne felejtsük el: a Fideszre nem véletlenül szavaztak ennyien. Nem, nem a migráns vagy a Sorosozás miatt, hanem mert a nyolc évben annyi kézzelfogható jót építettek ami az előző nyolc évben még távolról sem sikerült. Most pedig 3..2..1.. és várom a 'buzi fideszezést' az életben nálam 'sikeresebb' emberektől.

(azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy a mostani tüntetés, meg le kell építeni a Fidesz rendszerét című szövegek egyenesen nevetségesek... de hát ha jó így is a parlamentben ülni nettó 800-ért akkor hajrá)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:38:56

@kolompar lole 1113: te bezzeg a népet képviseled a szaros kis tyúkóladban, mi?! mi a faszt lehet képviselői hely nélkül tenni a népért?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:41:01

@SZPIITII: az LMP-nek 7 képviselője van a parlamentben, a DK-nak 9. Jól járt az LMP? A faszt járt jól.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:42:04

@SZPIITII: bocs, 8 és 9. De a lényeg, hogy az LMP megszívta a saját hülyeségét. Nem kicsit, nagyon. Lehetne frakciójuk, ha nem lettek volna totál hülyék.

szepipiktor 2018.05.03. 08:47:02

@jolka40: Koma, a sokszínűség ne a pártoknál legyen, hanem a választópolgároknál!
Lehetsz bármilyen színű, ha a társadalmi többség MÁST AKAR!!!!
Nem értitek? Nem a fidesz elleni vonal a gond! Hanem hogy helyette nincs más.
Ami van, az neked és még egy rétegnek jó, és van egy rendszeresen a másikra szavazó kör is.
De a lakosság 1/3-a otthon maradt, és nélkülük csak ez lehet.
Hogyan akarjátok rávenni a "népet", hogy nektek tetsző dolgokat szeressék meg és a számotokra ideális voksokat adják le?
Hogyan veszel rá milliónyi klasszikus vidékit, hogy a család, az unoka helyett egy számára idegen, elutasított dolgot vállasszon? Csak hogy nektek ne orbán dirigáljon...
Lesz munkatábor, átnevelőtábor számukra? A történelem igazolja a neoliberális, pontosabban neobolsevik módszereket, láttuk már most is a feminista támadások, a metoo kampány idején, hogy ennek a debil mikroközösségnek a jog nem számít.
Ez vár a sokmillió klaszukus értékrendű választóra is?
Hogy megértsd: A emberek döntő része NEM AKARJA ORBÁNT! De helyette egy neoliberális, aktivista, Facebook aalapú internacionalista őrületet sem. Sok millió embernek nem alternatíva orbán korrupciója helyett a gebder-filozófia, az ökoterrorizmus, a feminizmus!
Ez diktatúra helyett diktatúra és szintén kérdéses múltú politikusokkal.
Ez NEKTEK alternatíva és nem a népnek.
Ott, ahol a sokszínűség működik, ott 1) van ennek történelmi alapja, nálunk nincs; 2) normális demokráciában élnek, és ezt a társadalmuk egyik része sem kérdőjelezi meg (na jó, a nácik és a neoliberálisok ott is...)
Tehát előbb létre kell hozni egy demokratikus alapot, egy tisztességes politikai erőteret és akkor az emberek lehetnek sokszínűek.
De a mostani ellenzék sem érdekelt a normális politikai erőtérben, mert abban nekik sincs helyük!!!!
Tudod komám inkább büdös bunkó leszek a szemedben, de idősek, családok, betegek jogao jobban érdekelnek, mint a melegek házasodási jogai! Szarok a feminista szőke megélhetési érteliségiek kvótaszabályaikra, amíg tanult, nyelveket veszélő emverek munkanélküliek, és ma is kvótalalapú a munakerőterület, csak ma protekció, politikia, életkor az alap és ma sem a kompetencia elv.
Sokszínűség választható és nem kötelező!
Én zöldet szeretem, te a sárgát, a harmadik kéket.
A sokszínűség CSAK akkor jöhet létre, ha a színek önmagában is élhetnek és nem az egyik szín akarja kötelezni a többit a sajátjának a megváltoztatására. Az nem sokszínűség, hanem diktatúra! Nem sokszínűség az, ha szerintetek csak az az ember, aki angolul tanul és reál tárgyakat, és nem ember, aki németet, spanyolt, franciát és reál tudásért küzd. Ti a sokszínűséget a Facebook propagandából szerzitek be, az emberek meg az életből, a történelmünkből, a nyelvünkből, a kultúránkból. A tönnségnek nem célja ezek eldobása, mert egy mikrohalmaz és pár idióta megélhetési politikus mást szeretne.
A politikus közelítsen anéphez és ne a népet akarja nevelni és szabályozni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:48:07

@I-Work: te, mint ipari hülye, inkább ne reklámozd, hogy az vagy!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:49:40

@midnightcoder2: a magyar többségi hülyék mindig is nácik voltak, de egy ideig volt egy olyan fék, hogy a nácizmus nem illő dolog, nem szalonképes. sajnos aztán eljutottunk oda, hogy a hülyék még dicsekednek is azzal, hogy hülyék. például te is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:52:26

@szepipiktor: hát pedig a vidéki, keresztény is meggondolhatná, hogy az-e neki a nagyobb baj, hogy Tiborcz szétbassza és szétlopja a közvilágítást, vagy az, hogy melegfelvonulás van Pesten, tőle mondjuk 300 kilométerre, miközben kimehet a körmenetre a faluban. Ha neki ez utóbbi jobban fáj, akkor szavazzon a Fideszre, vagy maradjon otthon, de hogy hülyének hülye, az biztos!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:53:31

@szepipiktor: "Legalább egy hiteles ellenzékit kérnék?"

Neked olyan nincs. Bárkit is mutatnánk, te zsigerből leköpnéd.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:54:51

@szepipiktor: "Legalább egy hiteles ellenzékit kérnék?"

Neked olyan nincs. Bárkit is mutatnánk, te zsigerből leköpnéd.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 08:57:05

@szepipiktor: "nem akarja egyik sem az államigazgatást és a közalkalmazotti régi bürokratikus eltartott halmazt mondjuk a kornak megfelelő full elektronikus jellegre átállítani"

ezt még a Fidesz is akarja.

Tényleg, az ilyen full kretén, ostoba tájékozatlan faszok teszik tönkre ezt az országot, mint te.

Kivlov 2018.05.03. 09:02:40

"Miért nem működtek együtt jobban az ellenzéki pártok?"

Azért haver, mert demokrácia van. És az ideális demokrácia sokszínű.
A pártoknak társadalmi rétegeket, ideológiákat kelle(ene) képviselnie. Nem pedig patásozni...

Kong.Kinga 2018.05.03. 09:08:26

sokáig gondolkoztam hogy átszavazzak, vagy maradjak párthű - végül az MSZP-DK komment-kommandó csapat lefideszbérencezett, mert nem mellettük álltam egyértelműen, és hezitáltam. Ezzel eldőlt, hogy nem szavazok át, ilyen aggressziv izékre én aztán nem.

Lehetnék én is 2018.05.03. 09:11:51

Az LMP egyrészt azért jött létre, hogy a Gyurcsányi MSZP (majd a DK is) ne domináljon, talán még sem lett volna szép dolog összebútorozni.

Ha meg a nagy ÉRDEK azt mondja, hogy kölcsönös visszalépések, koordináció, akkor reális igény, hogy a MSZPP és DK az első felosztásban ossza fel a körzeteket az LMP-vel, ne a koncot dobják oda. Az LMP így is lényegesen több listás szavazatot kapott a DK-nál, sőt az ő bejutása volt a legbiztosabb azzal, hogy az MSZPP 10% küszöbnek ment neki. Ja és maradt identitása is.

Kong.Kinga 2018.05.03. 09:13:18

@haXXor: én elismerem, hogy vannak jó dolgaik is. Van miért rájuk szavazni.
De látom azt is, ahogy hatalmukkal visszaélnek, stb.
Márc 15.-i gyűlöletbeszéd (elégtételt veszünk), Polt, Pintér, Mészáros, satöbbiek... tudod mik.. a mérleg másik serpenyőjébe is sok-sok minden kerül - van akinek ez fontos, van akinek nem.
Az EU-s politikától félek a legjobban, a kilépéstől.

Lehetnék én is 2018.05.03. 09:14:16

@Brendel Mátyás: nem provokálni szeretnélek, mert látom neked mindenki hülye meg fasz, de érdekelne, mitől vagy ennyire tévedhetetlen?

Miből gondolod, hogy nem lesz LMP frakció?

chrisred 2018.05.03. 09:18:07

@Kivlov: Hát ez az. Miféle érdekérvényesítő ereje van egy olyan pártnak, ahol a parlamenti szavazat értéke a nullával egyenlő?

chrisred 2018.05.03. 09:21:04

@Lehetnék én is: Milyen identitása? Egy párt, amelyik semmiről nem dönt, semmilyen munkát nem végez, semmiért nem vállal felelősséget, mégis ömlik hozzájuk a közpénz 12 éven keresztül.

moloy 2018.05.03. 09:21:11

@SZPIITII: Volt akinek az is lehetett a problémája a közös ellenzéki jelöléssel, hogy továbbgondolkozott az 500 napra és azon túlra: "És akkor ki lesz a miniszterelnök a 4 jelölt közül?"

Pápu nem sárga tetű 2018.05.03. 09:33:11

@Brendel Mátyás:
Az egybites nácizásoddal eléggé megcsillantottad, hogy mennyire egy , idézlek:
"full kretén, ostoba tájékozatlan fasz" vagy.

erol 2018.05.03. 09:40:30

@haXXor: "Nem, nem a migráns vagy a Sorosozás miatt, hanem mert a nyolc évben annyi kézzelfogható jót építettek "
Csak emlékeztetőül, milyen "jókat" építettek?

MEDVE1978 2018.05.03. 09:41:17

A nem FIDESZ-es szavazóknak 2002. óta elemi érdeke és véleménye az összefogás a FIDESZ ellen már 2002 óta, amikor a FIDESZ meghirdette az egy a tábor és egy a zászló elvet. A média csak ráerősít erre, hiszen a kádári konszolidáció és a demokratikus hagyomány hiánya miatt a konszenzuális kormányzás cseng jól a nép szemében.

Egyébként érdekes azt is megvizsgálni, hogy a magyar baloldali-liberális pártok hasonló folyamatot járnak be, mint a nyugat-európaiak. Meg kell nézni például Németországot: az egykor váltópárt SPD rendkívüli módon legyengült és sok szavazót vesztett, részben hasonló okok miatt, mint a magyar MSZP. Lényegében az SPD szavazóbázisának egy fiatal, internacionalista, antikapitalista, környezettudatos része átvándorolt a zöldekhez (Grüne): ez gyakorlatilag ugyanaz, mint az MSZP-SZDSZ és az LMP kapcsolata. Aztán az SPD kelet-német szavazóinak jelentős része átvándorolt az AFD-hez (szélsőjobb). Hasonlót látni Magyarországon az egykori vidéki MSZP szavazókkal. A baloldal tehát hasonló minta szerint esik szét, mint ott. Különbségek azért nagyok vannak: Magyarországon igazából az MSZP identitása viszonylag gyenge, míg a németeknél erős és kihangsúlyozott az SPD-é. (Amit az SPD képvisel az igazából a DK-ra hasonlít itthon - internacionalista baloldali eszmerendszer). Magyarországról hiányzik a kapitalista párt is, illetve az ilyen szavazókat leginkább a FIDESZ tömöríti (migrációellenes, jobboldali társadalompolitikát, öngondoskodást valló).

A hasonlat azért fontos, mert ha a világot megnézzük, egyre több fejlett ország nem tudja megoldani ezt a fregmentációt, ami elsősorban a társadalom szétesését, atomizációját jelzi. Meg kell nézni az olaszokat, ahol most már ott tartunk, hogy 3 hasonlóan nagy blokk áll egymással szemben és egyik sem kormányképes. De a németeknél is hasonló a probléma. Nálunk egyelőre a FIDESZ elfedi ezt a szétesést, de például ha Viktorunkat egyszer csak elvinné egy idegen faj tehetsége miatt az űrhajójával, a FIDESZ is szétesne és ugyanazt a katyvaszt kapnánk, mint az olaszoknál (lenne egy pár FIDESZ utódpárt, Jobbik, a "baloldali ellenzék" és az LMP-hez hasonló függetlenkedő pártok.

MEDVE1978 2018.05.03. 09:45:38

@MEDVE1978: A különbség talán a demokratikus hagyományok fényében a válasz erre a kihívásra: tendenciózusan úgy tűnik, hogy a kelet-európaiak néptribunt, erős embert választanak (pl: Fico, Kaczinsky, Orbánt, Putyint stb.), míg a nyugatiak próbálják továbbra is a konszenzusos megoldást, ami a régi elitpártok bukásához vezet.

Lehetnék én is 2018.05.03. 09:48:07

@chrisred: szerintem a Fidesz mellett a Jobbiknak és az LMP-nek van identitása a parlamenti pártok közül.
Az MSZP-nek, DK-nak, KDNP-nek nincs. A ballibek beazonosíthatatlanok, azt gondolom nem csak nekem, hanem az esetleges szavazóiknak is. Ezt a kontúrtalanságot az oda-vissza átszavazgatás csak tovább mossa. Nem a pártok közötti átmnenetet, hanem a közös programpontokat kellett volna bemutatni.

Ha az ellenzék a csak azért sem mentalitás helyett méerlegelés után támogatna vagy elutasítana javaslatokat valószínű az ők javaslataiból is lenne néhány, amit meg lehetne vitatni, sőt el lehetne fogadni. AZ lenn kb a konstruktív ellenzék. Az esetleg úgy látszana, hogy van aktivitásuk

morpho 2018.05.03. 09:52:31

Ki hozott létre olyan választási rendszert, ahol a második forduló eltörlése miatt a szociknak nak meg kéne állapodni a nácikkal? Milyen gusztustalan választási rendszer ez? Pont azért törölték el a második fordulót, hogy ilyen nonszensz, életszerűtlen helyzet alakuljon ki! Ez az egész a fidesz aljassága niatt van! A poszt ezért értelmetlen! Azzal meg ne jöjjön senki, hogy most a fidesznek kedvez a rendszer, de ez majd később máshogy lesz. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy most csak arra lehet szavazni, akit Orbán Viktornak hívnak, de majd akit 30 év múlva hívnak Orbán Viktornak, akkor majd ő lesz előnyben. Aljas az egész, fideszre barkácsolt választási törvény. Minden összefogósdis elemzés tök felesleges. Ez is.

chrisred 2018.05.03. 09:55:05

@MEDVE1978: Ez a folyamat, amit atomizálódásnak nevezel, valójában a polgárosodás. A társadalom egyre több csoportja lép fel aktív érdekérvényesítési igénnyel a közéletben, amit a hatalmi politika szereplőinek akceptálnia kell, különben eltávolítják őket a politikai életből. A nyugati demokráciákban a erőfölényre építő tömegpártok egyre inkább kimennek a divatból, és a professzionális politikusok szakmájává a társadalmi érdekcsoportok közötti közvetítés, a közösségi erőforrások kölcsönös megegyezés alapján történő elosztása válik.

MEDVE1978 2018.05.03. 09:55:44

@szepipiktor: Sajnos nem nagyon látni megint a középutat. Nekem meggyőződésem, hogy az egyik szélsőséget (Gyurcsány Ferenc, részben Bajnai) már láttuk. Bár sokan nem ismernék be, hogy ez egy szélsőség, külpolitikailag Gyurcsány egy gyáva, nyugatmajmoló politikus. Nem emlékszem olyan alkalomra, amikor ne feküdt volna le az EU-nak. Olyan volt, mint Werner Faymann, az osztrák SPD kancellár, akiről Angela Merkel egyszer azt mondta, hogy bemegy egy megbeszélésre saját vélemény nélkül és utána kijön mosolyogva az én véleményemmel. Ellenben másik végletként Orbántól messze távol áll minden önmérséklet, ha nemzeti érdek képviselet kell, azt is csuklóig tolja, nem ismer mértéket és kompromisszumot. Míg Magyarországon ez lehet, hogy hatásos, Orbán sorsa az lehet, hogy egyszercsak nekimegy a falnak, ami keményebb az arcánál.

A kampányban az ellenzékben teljes sötétséget lehetett látni saját ötleteket illetően, néhány téveszme még terjengett (fizessenek a gazdagok, többkulcsos adórendszer, luxusadó stb.). Emellett olyan érdemi kérdések, mint népesedési válság, robotika, digitális forradalom és válasz rá, nem nagyon jöttek elő.

chrisred 2018.05.03. 10:06:40

@Lehetnék én is: De milyen identitásuk van? Az, hogy elutasítanak pár, 2018-ra teljesen jelentéktelenné váló politikai formációt? Ezzel az erővel Batu kán seregét is elutasíthatnák.

Kivlov 2018.05.03. 10:08:01

@chrisred:
A kérdés az, hogy miért egyenlő a nullával? Mert a nép annyira értékelte az adott párt által kínált alternatívát...

chrisred 2018.05.03. 10:14:38

@Kivlov: De ha az LMP visszalép a négy ingó fővárosi körzetben, máris azt lehetett volna kihozni az eredményekből, hogy a nép mégis értékeli azoknak a pártoknak az alternatíváit, mert a Fidesz teljhatalmát blokkoló erőt ad a kezükbe.

Protokolldroid 2018.05.03. 10:26:36

A demokrácia híveként óriási szellemi hátrabukfenc lenne a részemről nem elfogadni az Orbánkormány legitim győzelmét. Ugyanakkor a fidesz szavazók is szembe mennek a saját szabadságukkal, feláldozzák alapvető jogaikat és alárendelik magukat az önkénynek ilyen dumával, hogy "ők már biztosan eleget loptak", vagy hogy "fidesz megvéd minket a leigázó, muszlim hordáktól". ...de már itt vannak az Orbanisták is. Huszonéves gyerekek! Mivvvaaan? Húszévesen alárendelni magam valami vezetőnek, egy embernek, akárkinek? Haljak meg ha értem! Igen is töményen agymosott a fidesz szavazók 80%-a, a többi pedig csak a vagyonát, habitusát védi! Nem hiszem hogy ezt a maszlagot képesek bevenni. Én szégyenlem magam miattuk :(

moloy 2018.05.03. 10:27:18

@morpho: Ez nem volt igazi érv. Ha a második fordulóban állapodnak meg a szocik a nácikkal, az "gusztusos"?

moloy 2018.05.03. 10:32:57

@Protokolldroid: Légyszí, ezt a szöveget majd 2022-ben nyomjad: s ettől majd minden Fidesz szavazó arra fog szavazni, akit Te javasolsz.

Protokolldroid 2018.05.03. 10:34:17

@moloy: fölösleges bármikor elmondani...

Kivlov 2018.05.03. 10:47:25

@Protokolldroid:
mondj jobbat a kínálatból...

@chrisred:
Nem akartak ténylegesen szdsz2.0 lenni.
Ha eszük lett volna összeállnak a Jobbikkal. De a MoMonak mindenképp ezt kellett volna tennie és akkor bent vannak, önálló frakcióval.

morpho 2018.05.03. 10:50:51

@moloy: Az már saját döntés, az első fordulós erdmények ismeretében. Tényleg nem érted, vagy csak úgy csinálsz?

Protokolldroid 2018.05.03. 10:52:10

...de az biztos, hogy magyarországon ez ma a legsúlyosabb probléma. Nem a menekültek bocs "migránsok", nem a Lőri meg a Tóni meg a Tiborcz, nem demográfiai janyatlás, vagy szólás és sajtó szabadsága, ...HANEM HOGY ÍLY MÓDON MANIPULÁLHATÓ A NEMZET!

moloy 2018.05.03. 11:00:54

@morpho: Veheted úgy is, hogy 2014-ben volt a 2010-es második fordulója, 2018-ban a harmadik forduló, majd 2022-ben a következő... és így tovább. Hogy ki, mikor, kivel áll össze az lényegtelen a "gusztusosság" szempontjából. Álljanak MOST össze és akkor hitelesebbek lesznek 2022-ben annál, mintha majd a választások előtt két nappal borulnak össze!

Protokolldroid 2018.05.03. 11:02:15

Hasonló aljas módszerekkel simán el lehetne érni náluk, hogy pl. kiszavazzanak minket az unióból, vagy hogy bebetonozzák Orbánt valami összevont elnöki pozícióba mint Erdogant! Na ez a para!

chrisred 2018.05.03. 11:07:56

@Kivlov: Az SZDSZ2.0 már nem lehetnek, mert azt a helyet a KDNP már elfoglalta. Valójában nem az a kérdés, hogy mik nem akarnak lenni, hanem hogy micsodák: megélhetési politikai paraziták. És láthatóan ez ellen semmi kifogásuk.

Kivlov 2018.05.03. 11:11:00

@chrisred:
Nem. Az az lesz, aki a maszophoz dörgölődzik.
Nem megélhetésiek, hanem harmadik uatasok. Kár, hogy ezt magyarországon nem érti a nép. Itt csak az "ő vagy én" logika érvényesül? Minek egyáltalán többpártrendszer, ha a több az sokak számára egyenlő kettő?

chrisred 2018.05.03. 11:16:46

@Kivlov: Mi a francnak dörgölőzne ma bárki is az MSZP-hez, amikor egy fikarcnyi hatalomhoz nem jutna vele, legfeljebb az adósságukban tudna osztozni?

Felőlem utazhatnak, ahová akarnak, csak a saját pénzükből tegyék. Ha senkit nem akarnak képviselni magukon kívül, akkor ne zabráljanak hozzá közpénzt.

Kivlov 2018.05.03. 11:23:28

@chrisred:
Miért ne akarna? lásd: karácsonyfáék. biztos parlamenti hely 5 néplopónak...
Akarnak képviselni: 400ezer szavazatot kaptak. Még kérdés?

chrisred 2018.05.03. 11:27:33

@Kivlov: 400 ezren szerették volna, hogy az érdekeiket valaki képviselje. De az LMP cserbenhagyta őket, mert ezzel az erővel nyugodtan otthon is maradhattak volna, vagy leszavazhattak volna a Fideszre.

Kivlov 2018.05.03. 11:29:56

@chrisred:
f*szt.
400ezren nem akartak a maszopra, dékára, jobbikra, fityiszre szavazni. És az elempére szavaztak. Ezt nevezik demokérának.
Tudom ez a ballibáknak nem tetszik, amikor szopóágon vannak, de akkor is ez a demokrácia. :D

chrisred 2018.05.03. 11:31:05

@Kivlov: Nem volt ott semmi dörgölőzés. Attól, hogy mindenféle kacifántos nevet kitalálnak maguknak, meg önálló logójuk van, attól ők még ugyanaz a ballib dzsembori. Egy hajóban eveznek.

chrisred 2018.05.03. 11:36:34

@Kivlov: Te kevered a demokráciát valamilyen népszerűségi versennyel vagy betelefonálós tehetségkutató versennyel. A választásokon elnyerhető mandátumok szerepe a társadalmi érdekek képviselete. Az LMP a saját stratégiájának köszönhetően nulla érdekérvényesítő erővel rendelkezik, ezért a rá leadott szavazatok kárbavesztek.

Kivlov 2018.05.03. 11:38:59

@chrisred:
Ti keveritek.
Akkor is nulla érdekérvényesítő lett volna, ha összeáll a kommerekkel.

chrisred 2018.05.03. 11:41:55

@Kivlov: Ha a választási stratégiájának köszönhetően a Fidesz mandátumait 133 alá tudja szorítani, akkor kormányzati teljhatalmat blokkoló erőt szerzett volna magának.

Kivlov 2018.05.03. 11:46:12

@chrisred:
f*szkalapok, és ezen miért utólag okoskodtok?
Nem a répát kéne verni 8-10 éve, hanem felépíteni az ellenzéki jelölteket, stratégiát, alternatívát! Nem 1 hónappal a választások előtt fogni neki, hogy akkor hogyan.
Ja! És mindenekelőtt nem áltatni a népet, hogy "kormányváltó hangulat van", meg hogy "mi vagyunk a többség." A való világban kéne élni, ez a legnagyobb hibája az ellenzéknek.

chrisred 2018.05.03. 11:51:55

@Kivlov: Blablabla. Ne tegyél úgy, mintha nem pár mandátumon múlt volna, hogy a Fidesz totálisan elbukja a fővárost.

Kivlov 2018.05.03. 11:55:10

@chrisred:
És, akkor mivan? Ennyi örömötök lett volna a 12 év alatt. De ez se lesz meg. :D :D :D
óvodások...

chrisred 2018.05.03. 11:58:02

@Kivlov: Ja, ehelyett az LMP inkább nektek szerzett örömöt, becsapva a választóit.

Kivlov 2018.05.03. 12:06:30

@chrisred:
Nem értitek. Itt nem csak 2 opció van! Hogy vagy vele vagy ellene.

morpho 2018.05.03. 12:08:04

@moloy: Hülyeséget írsz. Az érettségi szóbeli nem négy évvel az írásbeli után van.

ben2 2018.05.03. 12:19:56

"elvhű ellenzéki szavazók: őket érdeklik valamennyire az esélyek, de morális okokból nem hajlandóak olyan pártra szavazni, melyek nézeteivel vagy viselkedésével nem értenek egyet. Tudják, hogy az esélytelen jelöltre adott szavazatuk elvész, de fontosabbnak tartják, hogy ne cselekedjenek az elveik ellenében."

Ezt annyiban pontosítanám, hogy az elvhű szavazónak racionális indoka is van a saját pártja egyéni jelöltjére szavazni abban az esetben is, ha az nem esélyes a győzelemre: úgy több töredékszavazat jutt a pártjának.

chrisred 2018.05.03. 12:21:45

@Kivlov: Nem. Három opció. Kétharmados kormányzati teljhatalom, abszolút többségi kizárólagos döntési jogkör, relatív többségi konszenzuális kormányzás. Egy kis pártnak az utolsó kínálja a legtöbb esélyt arra, hogy a szavazói érdekeit képviselni tudja.

ben2 2018.05.03. 12:24:43

@chrisred:

Amikor 2006-ban az MDF nem a Fidesszel szövetségben indult és ezt a Fideszesek szóvátették, ment a kioktatás demokráciából, hogy minden pártnak joga van az egyéni induláshoz, minél többszínűbb a pártpaletta, annál erősebb a demokrácia, stb. stb.
Most, hogy az LMP jár külön utakon és ez nem áll érdekében a posztkommunista baloldali pártoknak hirtelen nem erény a pártpaletta sokszínűsége?

konrada 2018.05.03. 12:36:07

@morpho:
"Ki hozott létre olyan választási rendszert, ahol a második forduló eltörlése miatt a ... meg kéne állapodni a nácikkal? Milyen gusztustalan választási rendszer ez? Pont azért törölték el a második fordulót, hogy ilyen nonszensz, életszerűtlen helyzet alakuljon ki!"

Horn kormány a maguk 2/3-val: 1994 nyarán.
Akkor szüntették meg az önkormányzatira a 2. fordulót, ezt adoptálták 2011-ben az országosra zorbánék...

ben2 2018.05.03. 13:20:54

@morpho:

A második forduló eltörlése csak annyiban változtat a felálláson, hogy ha a szocik le akarnak dealelni a "nácikkal", akkor azt nyíltan fel kell vállalniuk. Azaz az ellenzéki pártok nem tudnak titokban lemutyizni egymással és arcvesztés nélkül nem tudják kész tények elé állítani a választóikat.
Ez lenne az a hatalmas baj a választási rendszerrel?

"Azzal meg ne jöjjön senki, hogy most a fidesznek kedvez a rendszer, de ez majd később máshogy lesz."

Pedig pontosan erről van szó. Mindössze egyetlen olyan ellenzéki párt kell, ami képes 5%-os határon belül megközelíteni a Fidesz támogatottságát és a Fidesz máris elveszti a kormánytöbbségét. Ehhez még csak különösebb ellenzéki összeborulás sem kell, mindössze az ellenzéki pártoknak és az értelmiségi holdudvaruknak nem egymást kellene nyírniuk.
Ehhez képest ha ma az egyik ellenzéki párt megerősödik, holnap már az összes többi nekiesik, nehogy véletlenül abból nőjön ki az "ellenzék vezető ereje".

MEDVE1978 2018.05.03. 13:44:31

@chrisred: A probléma ezzel az, hogy túl sokféle a társadalmi csoport és túl sokfélék az igények. Emellett érzésem szerint az sem igaz, hogy egyre többen vonódnak be a politikába és érvényesítik érdekeiket, mert nem nagyon látok arra utaló jeleket, hogy többen politizálnának mondjuk Németországban. A bajt pont a német Jamaica koalícióalakítási kísérletnél (FDP-Grüne-CDU/CSU) lehetett látni. Egyszerűen annyi volt a téma és annyi a buktató, hogy az egész kudarcot kellett, hogy valljon. Pedig mindegyik csoport érdekképviselt, a CDU/CSU a hagyományos kereszténydemokrata elvek mentén, a Grüne a zöld ideológia és egy internacionalista baloldali politika mentén, az FDP pedig a kapitalizmus jegyében. A CDU/CSU tábora inkább a mindent körbe ölelő hagyományos néppárti tábor volt, míg a Grüne szavazói között valószínűleg túlnyomó többségben vannak a fiatalok és a nők, az FDP pedig valószínű, hogy magas jövedelmű vállalkozók, illetve jól kereső szakemberek pártja.
Nem is sikerült a dolog, kb. mindenen összevesztek, holott az FDP és a CDU/CSU ideológiailag sincs annyira messze egymástól.

ben2 2018.05.03. 14:18:29

@MEDVE1978:

Azt azért tegyük hozzá, hogy Németországban a pártoknak sokkal nagyobb a mozgásterük, mert az értelmiségi holdudvaraik nem próbálják kézivezérelni a belpolitikát.
Így ha mondjuk az FDP nem érzi megfelelőnek a felajánlott koalíciós alkut, akkor van mérlegelési lehetősége, hogy a saját választói érdekei szempontjából a kormányzati vagy az ellenzéki szerep a megfelelőbb-e a számára.

Nálunk viszont az értelmiség direktben beavatkozik a politikába és gyakorlatilag belekényszeríti a pártokat olyan alkukba, amelyekből mind a pártok, mind a szavazóik csak veszíthetnek.
1994-ben az SZDSZ nem akart belépni a Horn kormányba, de olyan erős volt rajtuk a gazdasági és értelmiségi nyomás, hogy nem maradt más választásuk. 1998-ra le is csúsztak a törpepárti státuszba.
2014-ben Farkasházyék közös biciklire ültették Bajnait és Mesterházy-t (még a magyar politikatörténetben is ritkán látni ennyire megalázó jelenetet), brutális bukta lett belőle és az MSZP-nek végleg fel kellett adnia a váltópárti ambícióit.
Most Gulyás Marciék és különböző értelmiségi klubbok gründoltak mozgalmakat az ellenzéki pártok egyesítésére, az eredmény magáért beszél.

Nem is azzal van a gond, hogy a pártokon kívül mások is beleugatnak a politikába, hanem hogy a vezérszurkolók nem értik az egész pártrendszer működését és moderálás helyett utasítják a pártokat.
A pártoknak bizony gyakran taktikázniuk kell, alkalmi szövetségeket kötni - vagy megszegni azokat - a maguk és a választóik érdekében. Ha a taktikai mozgásterüket politikán kivüli erők szűkítik vagy megszüntetik, úgy a pártok képtelenek lesznek valódi pártként funkcionálni és lassan, de biztosan elhalnak.
Nálunk mind a kormány, mind az ellenzék szempontjából egészségtelen kapcsolat alakult ki a saját értelmiségi holdudvarukkal.
A "hideg polgárháborús" logikának köszönhetően a kormánypárti értelmiség képtelen moderálni a kormánypártokat, az ellenzéki értelmiség viszont a "szent ügy" érdekében túltolja a kontrollt és moderáció helyett kesztyűsbábként bánik az ellenzéki pártokkal, majd ha elmarad a siker, akkor a bábokkal vitetik el a balhét.

chrisred 2018.05.03. 15:01:12

@ben2: Itt nem az önállóindulásról van szó, hanem az esélytelen jelöltek visszalépéséről. És nem a többi politikai szereplő, hanem a párt saját választói résséről, akik azt szeretnék, hogy a támogatott párt képviselői valós erőt képviseljenek a parlamenten belül.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 15:04:21

@Lehetnék én is: lesz LMP frakció, én még arra emlékeztem, hogy volt egy 10 fős alsó határ.

chrisred 2018.05.03. 15:06:37

@MEDVE1978: Én viszont valós akaratot látok Európán belül azok részéről, akiknek nem felel meg a jelenlegi politikai elit tevékenysége, hogy új erőket juttassanak be a mainstream politikába. Lehet, hogy ez számodra már túl sok, nekik viszont minden joguk megvan ahhoz, hogy megtegyék.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 15:23:28

@chrisred: a Fidesz minden gecisége ellenére vannak még pl bizottságok. amelyeket persze a Fidesz bojkottálni szokott, ha túl kényes dolgokat feszegetnek

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 15:24:59

@Pápu nem sárga tetű: az egybites nácik persze felkapják a vizet, de az várható.

SZPIITII 2018.05.03. 15:36:42

@Brendel Mátyás:
"A mai szabályozás szerint a támogatás mértéke a jelöltállítás függvényében változik. A 106, tehát minden helyen jelöltet állító párt közel 600 millió forintot, a 80 jelölttel rendelkező párt közel 450 millió, az 54 jelölttel rendelkező párt csaknem 300 millió, a 27 jelöltet állító (országos lista állításának minimuma) pedig 150 millió forint körül részesül költségvetési támogatásban."

Most már érthetőbb?

Kivlov 2018.05.03. 16:04:19

@chrisred:
Ezzel azt mondod, h kispárt ne induljon önállóan.
De akkor hogy lesz a kispártból valaha is nagypárt???

chrisred 2018.05.03. 16:18:46

@Kivlov: Nem, azt mondom, hogy a kis pártnak a mandátum maximálás helyett a mandátum jelentőségének növelése a logikus célja.
Miért akarna egy kis párt mindenképpen nagy párt lenni?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 16:57:23

@MEDVE1978: hol a faszodban csinált Gyurcsány vagy Bajnai a kőlpolitikában olyat, ami hátrányos volt az országnak? az, hogy EU -pártiak, az nem lehet szélsőség. még a magyar lakosság többsége is EU - párti.

és az, hogy neked speciel nem tetszik a DK-MSZP programja, az nem jelenti azt, hogy nincs.

mivel te náci vagy, ezért az, hogy neked mi extrém, az totál torz dolog.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 16:58:59

@Protokolldroid: Orbánnak nincs nagy népszerűsége a huszonéveseknél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 17:18:34

@ben2: 2006-ban nem volt önkényuralmi választási rendszer

ben2 2018.05.03. 17:30:59

@chrisred:

Nem a pártok választói részéről volt elvárás, hiszen akkor egységesen átszavaztak volna az esélyesebb jelöltre. Csak a ballib értelmiségi vezérszurkolók elvárása volt a teljes körű visszalépés, az ellenzéki pártok szavazói megosztottak voltak a kérdésben, ezt mutatja az egyéni és a listás jelöltekre leadott szavazatok aránya.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 17:59:25

@ben2: azért az a gyengeelméjűség csúcsa, hogy az értelmiséget egyszerre szidod azért, hogy koalíciót forszíroznak, és azért, hogy szerinted ellenzik a koalíciókat.

Pápu nem sárga tetű 2018.05.03. 18:38:21

@Brendel Mátyás:
Atyaég, ennyire tellett? Bár végülis a hozzászólásaid alapján nem nagyon kell csodálkoznom ezen. :)

chrisred 2018.05.03. 18:44:57

@ben2: Egy választópolgártól nem várható el, hogy tisztában legyen az adott választókerület erőviszonyaival, a jelöltet állító szervezettől viszont igen.

midnightcoder2 2018.05.03. 18:57:47

@Brendel Mátyás: Fogalmazzunk úgy, hogy a nácik ártatlan kiscserkészek voltak a progresszív baloldalhoz képest. És a náciellenességet és a PC-t is lehet túltolni. Jelenleg Európában ez van, és ez legalább olyan durván vissza fog ütni mint anno a nácizmus vagy a kommunizmus túltolása tette.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 20:04:10

@SZPIITII: A 106 körzetben jelöltet állít párt 106 millió forintot kap az államtól. Jelöltenként 1 milliót.

www.atv.hu/belfold/20180127-ennyit-kolthetnek-a-jeloltek-kampanyra

Az országgyűlési képviselő nettó havi fizetése kb félmillió havonta.

index.hu/belfold/2018/04/27/egymillio_fole_mehet_a_kepviselok_fizetese/

Azaz, ha az LMP minden egyes lemondott jelöltér kért volna egy biztos befutót, és ezt odáig csinálják, amíg a befutó tényleg elég biztos, akkor két hónap múlve megtérült volna a dolog.

De hát az LMP is csak olyan agyalágyult, mint te.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 20:05:40

@Pápu nem sárga tetű: Atyaég, ennyire tellett? Bár végülis a hozzászólásaid alapján nem nagyon kell csodálkoznom ezen. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 20:06:25

@midnightcoder2: fogalmazhatsz így, eddig is tudtuk, hogy elmebeteg vagy, ezzel is csak ezt igazolod vissza.

midnightcoder2 2018.05.03. 21:18:38

@Brendel Mátyás: Ez érvnek picit gyengének tűnik. Ennél még WMiki is többre képes.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.04. 06:07:16

@midnightcoder2:

"Fogalmazzunk úgy, hogy a nácik ártatlan kiscserkészek voltak a progresszív baloldalhoz képest."

most minek kezdjek el érvelni egy ennyire elborult emberrel? Lapos Föld hívőkkel sem szoktam vitázni. Nektek kezelésre van szükségetek.

midnightcoder2 2018.05.04. 06:29:39

@Brendel Mátyás: Azért a törikönyv és a lapos föld nagy kettő, akkor is, ha a marxista iskolában még anno csak annyit tanítottak meg neked a komcsik tetteiről, hogy Lenin elvtárs visszaadta a labdát a gyereknek. Pedig le is lövethette volna, családostul.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.04. 07:04:30

@midnightcoder2: "Azért a törikönyv és a lapos föld nagy kettő"

?

Úgy látom, téged a náciképzőben még értelmesen makogni se tanítottak meg.

Kivlov 2018.05.04. 10:22:41

@chrisred:
Miért ne akarna? Úgy tudná legjobban érvényesíteni az általa képviseltek érdekeit.
Persze nálunk nem az a fő taktika, hogy mi játsszuk a játékot, hanem hogy rontsuk el a másik játékát.
Szomszéd tehene...

GyMasa 2018.05.04. 11:13:06

@midnightcoder2:
...Pedig le is lövethette volna, családostul...
Aztan kesobb a _SZERENCSESEKET_ tenyleg le is lovettek.
Akar csaladostul.
A szerencsetlenebbeknek meg befigyelt elotte egy par ev Gulag is.

chrisred 2018.05.04. 11:14:59

@Kivlov: Nem igazán, azzal pont megváltoztatja azt a személyi kört, akiket képvisel.

Kivlov 2018.05.04. 12:09:31

@chrisred:
szerinted.
Akkor meg minden párt maradjon meg akkorának, amekkora.
Fityisz 50%, a többin meg lehet marakodni. :D

SZPIITII 2018.05.05. 06:20:52

@Brendel Mátyás:
Nem olvastad végig, amit belinkeltél.
"Vagyis, ha egy párt valamennyi egyéni választókerületben indított jelöltet, akkor ezen a jogon 108,968 millió forintot (106-szor 1 millió 28 ezer) kap (ha a jelöltek átadják neki az állami támogatást)
és mivel minden egyéni választókerületben állított jelöltet, még jogosult az 1,2286 milliárd forint 60 százalékára (613,716 millió forint) is. Összesen tehát 722,684 millió forint állami támogatást kap. "

Részletesebben:
"Emellett minden pártlistát állító párt is jogosult támogatásra. A támogatás mértékénél figyelembe veszik, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet. Ehhez először megszorozzák a megszerezhető összes mandátumot a 2014-es ötmillió forint fogyasztói árindexszel növelt összegével (ez idén 199-szer 5,14 millió, vagyis 1,2286 milliárd forint). Az a párt, amely legalább 27 egyéni választókerületben állított jelöltet, az összeg 15 százalékával megegyező támogatásra jogosult, amely legalább 54 egyéni választókerületben állított jelöltet, 30 százalékra, amely legalább 80-ban, 45 százalékra és amely minden egyéni választókerületben állított jelöltet, az összeg 60 százalékára jogosult. "
vs.hu/kozelet/osszes/ennyit-kolthetnek-kampanyra-a-partok-0127

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.05. 10:55:38

@SZPIITII: Ennek értelmében minden egyes százalékos határnál 15% a tét, ami 184,29 millió forint. A határok között nincs különbség. Azaz nagyon sok visszaléptetés ingyen van, aztán van egy határ, ahol meg kell gondolni, mert nagyobb összegről van szó.

A 184 millió forint nem több, mint 4 képviselő 4 évi fizetése (itt még a félmilliós fizetéssel számoltam, ezt megemelik, tehát igazából még kevesebb). Tovább csökkenti még ennek a 184 milliónak az értékét, hogy ezt tényleg a kampányra kell költeni, miközben a képviselő a fizetését arra veri el, amire akarja.

Tehát szerintem egy-egy ilyen határnál, ha csak 2 képviselői helyről meg lehetne még egyezni, akkor simán átlépném, mert 2 képviselői fizetés az simán többet ér szerintem, mint 184 millió, amit golyóstollra kell elkölteni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.05. 11:14:50

@SZPIITII: Az LMP eredetileg mind a 106 körzetben indított jelöltet.

És ami a legfontosabb: Az LMP-nek a visszaléptetések után 100 jelöltje indult. A Momentumnak 83. A következő határ 80 jelöltnél van. Azaz a Momentum még 3, az LMP még 20 jelöltet visszaléptethetett volna, és a támogatásban csak azt a vacak kis 1 milliót bukták volna jelöltekként, ha mindegyikkel nyernek egy esélyes jelöltet, akkor megérte volna. De mindkét párt iszonyatosan hülye, és érzelemvezérelt volt.

hu.wikipedia.org/wiki/2018-as_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s#Egy%C3%A9ni_v%C3%A1laszt%C3%B3ker%C3%BCleti_jel%C3%B6ltek

A DK és az MSZP sokkal sokkal többet léptetett vissza, de simán megérte nekik, mert nagyjából az összes képviselőjük csak így nyerhetett. Ők jól csinálták, az LMP és a Momentum rosszul. Ennyikeh.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.05. 11:17:24

@SZPIITII: "A 184 millió forint nem több, mint 4 képviselő 4 évi fizetése"

javítok, 7 képviselő 4 évi fizetésével egyenértékű. Kiszámoltam, csak rosszul írtam be. De ez nem változtat a gondolatmeneten.

És az is látszik, hogy a pártok nem erre a pénzre optimalizáltak, mert nem a határokon álltak meg. Egyik párt sem költségvetési határig léptetett vissza.
süti beállítások módosítása