Mainstream tévhitek

Tévhitek

Tévhitek

Választási alternatív valóság

2018. április 24. - Csampala

A Fidesz birodalmon kívüli média (Index, 444, Hvg, stb.) gyakran vádolja - teljesen jogosan - a Fidesz-médiát azzal, hogy egy alternatív valóságot hoz létre. Ugyanakkor ez néhanapján az ellenzéki médiában is előfordul, legutóbb a választási eredmények értelmezése során. Itt az történik, hogy a 444.hu, ill. a hvg.hu azt sugallja, hogy ha az LMP öt  budapesti választókerületben visszalépett volna, akkor azokban  az ellenzék jó eséllyel nyert volna. Ezzel az állítással két gond van: (1) egyáltalán nem biztos, hogy igaz, (2) ha az LMP helyére behelyettesítjük a DK, MSZP, Együtt szavakat, hasonló mértékben (vagy még valószínűbben) igaz állítást kapunk.

De lássuk részletesebben:

1. Igaz-e, hogy az LMP visszalépése esetén az ellenzék jó eséllyel nyert volna öt budapesti választókerületben? A 444.hu és hvg.hu "elemzői" arra alapozzák állításukat, hogy ezekben a körzetekben a Fidesz jelöltje kevesebb szavazattal nyert, mint amennyien az LMP jelöltjére szavaztak. Ez a faék egyszerűségű érvelés a következő két dolgot feltételezi (melyek végiggondolásával az "elemzők" nem is fárasztották magukat):

a, azok, akik az LMP-s jelöltre szavaztak, kellő számban átszavaztak volna az állva maradt ellenzék jelöltjére (az úgynevezett "esélyes" jelöltre).

Ez a feltételezés teljesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a kifogásolt körzetekben az LMP szavazók jelentős része - 31-51%-a -  visszalépés nélkül is átszavazott az "esélyes" jelöltre. Akik pedig nem szavaztak át, nagy részben feltehetően azért nem tették, mert vállalhatatlannak tartották az "esélyes" - 3 körzetben a DK színekben induló - jelöltet. Ezeknek a szavazóknak a jelentős része akkor se szavazott volna az "esélyes" jelöltre, ha az LMP visszalép. Hanem szavazott volna inkább a Momentumra (ha az nem lépett vissza), az MKKP-re, esetleg a Jobbikra. Vagy szavazott volna érvénytelenül, esetleg el se ment volna szavazni. A választás előtti közvélemény kutatások is azt hozták ki, hogy az LMP szavazóknak csak kb. 70%-a szavazna át a DK-ra. Ezt véve alapul, azt lehet becsülni, hogy az LMP jelölthöz ragaszkodó szavazóknak csak kb. a 40-50%-a szavazott volna a DK (MSZP, Együtt) jelöltjére, ha az LMP jelölt visszalép. Ez alapján a Budapest 2-es, és Budapest 14-es körzetekben valószínűleg valóban nyert volna az ellenzék, a Budapest 3-as és Budapest 4-es körzetben nagyon szoros eredmény lett volna várható, akár a Fidesz, akár az ellenzék győzelmével, a Budapest 14-es körzetben meg valószínűleg a Fidesz nyert volna.

b, azok, akik az LMP-s jelöltre szavaztak, csak nagyon kis számban szavaztak volna a Fidesz jelöltjére

Az ellenzéki média egy egységes tömbnek látja és láttatja az LMP szavazókat, akik között egyezség van abban, hogy a Fidesz leváltása/gyengítése minden más célt messze megelőz. Ez nem biztos hogy így van. Az LMP legalább ugyanannyira az MSZP-DK ellenében jött létre, mint ahogy a Fidesz ellenében. Sok LMP szavazó nem tesz különbséget az MSZP-DK és a Fidesz között, és sokan a Fideszt még a kisebbik rossznak gondolják. Az LMP-s jelölt visszalépése esetén ezért biztos lettek volna olyan LMP szavazók (persze csak néhány%), akik a Fideszre szavaztak volna, még jobban megnehezítve az ellenzéki győzelmet. Különösen igaz lehet ez az alapvetően jobboldali budai körzetekben, ahol sok a Fidesz politikai irányvonalával egyetértő, de a Fidesz stílusától megcsömörlött LMP-re szavazó lehet.

 

2. Amikor az ellenzéki média az LMP-t a budapesti körzetekben a választási vereség kizárólagos felelősének tünteti fel, akkor ugyanazt a ferdítést alkalmazza, amit a Fidesz-média is, amikor pl. a migránsokról fogalmaz meg olyan állításokat, hogy "a migránsok nőket erőszakolnak meg". Ez az állítás igaz (a migránsok valóban követnek el erőszakot), de ugyanúgy igaz bármely olyan embercsoportra, melyben kellő számú, erőszakra képes, heteroszexuális férfi található. Ugyanez a probléma az ellenzéki média állításával is: ha a fenti Budapesti körzetekben a DK, az MSZP, vagy az Együtt (a Jobbikról nem is beszélve) lépett volna vissza (meg persze a Momentum is), akkor az ellenzék (ez esetben az LMP) hasonló eséllyel megnyerte volna a körzetet (meg talán a Momentum is, ha az ő jelöltjük marad állva egyedül). Sőt, az LMP az alábbi két ok miatt még jobb esélyekkel is szállhatott volna szembe a Fidesz jelöltjével, mint a DK:

a, az LMP-nek nincs olyan taszító (ill. a Fidesz felé toló) hatása a Jobbik szavazókra, mint a DK-nak,

A Fidesz egyéniben a legtöbb budapesti körzetben jóval több szavazatot kapott, mint listán. Ezt több ok is magyarázhatja, pl. a listán kamupártra vagy nemzetiségi listára szavazók egyéniben szavazhattak a Fideszre, és a szavazási eredményekből nehéz a pontos motivációkat feltárni. Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy a Jobbikosok jelentős számban szavaztak át a Fideszre olyan körzetekben, ahol a DK esélyesnek tűnt. Amit fent a Fideszre átszavazó LMP szavazóról írtam, hatványozottan igaz a Jobbik szavazóra. A Jobbik politikája jelentős átfedést mutat a Fideszével, és a Jobbik elsősorban az MSZP-DK ellenében jött létre. Ezért valószínű, hogy sok Jobbik szavazónak nagyon fontos, hogy a DK (és az MSZP) ne nyerjen a körzetében. Ezt pedig esélyesnek kikiáltott DK-s jelölt esetén leginkább úgy tudja megakadályozni, ha egyéniben a Fideszre szavaz. Ezt nagy mértékben alátámasztják az "esélyes" DK-jelölttel jellemezhető 3. választókerület eredményei, ahol a Fidesz 459 vokssal többet kapott egyéniben, mint listán, miközben a Jobbik 997 vokssal kapott kevesebbet egyéniben (és 263-an szavaztak listán kamupártra). Azaz az esélyes DK-s jelölt még növeli is a Fideszre szavazók számát. Hasonló feltételezésekkel élhetünk az elköteleződés nélküli, de a DK-t ki nem állható szavazók esetében is.


b, a DK-sok szívesebben átszavaznak az LMP-re mint fordítva. Erre szintén a közvélemény-kutatások alapján lehet következtetni, melyek szerint a DK-sok 95%-ban átszavaznának a Jobbikos jelöltre (LMP-s jelöltre feltehetően még nagyobb arányban), az LMP-sek meg csak 70%-ban a DK-s jelöltre (hasonló valószínűleg elmondható az MSZP-vel kapcsolatban is). Ráadásul az LMP a legtöbb választókerületben listán több szavazatot kapott, mint a DK, azaz több törzsszavazója van. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mainstreamtevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr6413858894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2018.04.25. 18:02:39

Még mindigez a téma??? "he ezt csinálták volna...???" " ha úgy történtvolna.....???". "talán....." Választás előtt, után.... nyajgás, egymás fúrása, feljeentése....

perovics 2018.04.25. 18:38:10

Sok igazság van ebben. Nekem pl. elegem lett a Fidesz sorosozásából, a korrupciós ügyekből, és elvben támogattam volna az esélyes ellenzéki jelöltet. De könyörgök, hogy tudták az alapvetően jobbos irányultságú 12. kerületben Bauer Tamást indítani, aki egy szélsőbalos fazon, és ráadásul nyakig benne volt még a komcsi rendszer disznóságaiban is. Egy új, a komcsi és/vagy a Gyurcsány rendszerben nem kompromitálódott MSZP-s emberre nem örömmel, de szavaztam volna. De körmös Bauer fiára, aki soha nem határolódott el apja rémtetteitől, soha nem szavaznék. Éz ezzel szvsz sokan mások is így voltak.

egyjózsi 2018.04.25. 18:39:13

" Az LMP legalább ugyanannyira az MSZP-DK ellenében jött létre, mint ahogy a Fidesz ellenében. Sok LMP szavazó nem tesz különbséget az MSZP-DK és a Fidesz között, és sokan a Fideszt még a kisebbik rossznak gondolják."
1. A Dk is az MSZP ellenében jött létre. Ráadásul később, mint az LMP.
2. Sokan a Fideszt kisebb rossznak tartják, mint eme kettőt? Rendben. De akkor ezt ki kell mondani. S nem kell tiltakozni, ha azt mondják, az LMP érdeke, adott esetben a Fidesz hatalomban tartása. Vagy is, ha ők nem győzhetnek, akkor inkább a Fidesz maradjon. S Budapesten miattuk nem lett teljes körű az ellenzéki győzelem. Ha mi nem, akkor inkább Orbán, mint Karácsony, avagy Gyurcsány.

egyjózsi 2018.04.25. 18:46:21

@perovics: Ja. De a Smidt Mária fiával nincs gondod? Hagyjuk már ezt a kinek kije szelektálást. a " körmös" Bauer no meg a "szemkilövető" Gyurcsány... Nos, te letapadtál a fidesz-kommunikációnál. Mit szólsz a Szél Detti "sosorügynök" -höz? Vagy az "iszlamista, gyurcsányseggnyaló" Vonához? Soroljam még? Vagy magadba nézel, s elgondolkozol...

Bogomil 2018.04.25. 18:47:23

Nem mennék túlzottan részletekbe, de a poszt alapállítását cáfolják azon választókerületek eredményei, ahol az LMP-s jelölt visszalépett. Lehet, hogy nem mind az ötöt, de kettőt vagy hármat elhozhatott volna az ellenzék, és ezzel épp megakadályozták volna a kétharmadot. Azzal viszont egyetértek, hogy a DK nem mindegyik jelöltje illeszkedett a választókerülete sajátosságaihoz.

Emmett Brown 2018.04.25. 18:58:19

Most már jelentős taszító hatása van az Lmp-nek.

Ezért kellene Szélnek lemondania.

dare 2018.04.25. 19:07:29

Meg tudta volna az Lmp a 2/3-ot akadályozni, ha kicsit rugalmasabb, modernebb lenne a párt működése, és akkor mindegy lett volna ki hogyan aggódik a pénztárért, ez biztosan megvalósul.
Nem a budai körzetekre gondolok elsősorban, hanem egy pár Jobbikos körzetben lett volna ez sikeresebb.
De a Jobbik képviselők Vona kivételével elég lekezelően nyilatkozgattak az Lmp-ről a választás előtt, a szavazóik is elég elutasítóak voltak, pedig ha sikerūlt volna legalább nekik valahogy egyūttműködni bármilyen módon, akkor most tuti nincs 2/3-ad.
Ez volt az alternatív valóság.

És most a valódi:
A Dk megerősödött, az Mszp életben maradt, sőt, a Párbeszédnek is van egy kūlön frakciója a parlamentben.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.25. 19:07:29

Ha nemm lett volna 2/3 akkor se lenne semmi másképp. Márpedig 2022től 2026ig is Fidesz kormány lesz, max. nem lesz 2/3.

Attilajukkaja 2018.04.25. 19:13:06

@perovics:
"Egy új, a komcsi és/vagy a Gyurcsány rendszerben nem kompromitálódott MSZP-s emberre nem örömmel, de szavaztam volna. De körmös Bauer fiára, aki soha nem határolódott el apja rémtetteitől, soha nem szavaznék"
Akkor ezzel te is a Fideszre szavaztál, mert az LMP-s Hajdú Máriára leadott szavazatod a XII. ker.-ben mind a Fideszhez vándorolt.

Attilajukkaja 2018.04.25. 19:14:22

@Emmett Brown:
"Most már jelentős taszító hatása van az Lmp-nek."
Így van! Most már látszik, hogyan játszanak össze a Fidesszel.

dare 2018.04.25. 19:20:39

@Emmett Brown: Számomra meg jelentős taszító hatása van a Fidesznek, és a Dk-nak, Mszp-nek, és már a Párbeszédnek is.

szepipiktor 2018.04.25. 19:24:13

Jól van, jól van, a bloggervilág nem alkuszik!
2/3-os ellenézki nyerés alatt értelme van ezeknek a posztoknak?
Ki a fszomat érdekel, hogy egy mikropárt, ha feláldozza magát - hiszen nekik is a bejutás volt az érdekük és nem a fidesz leváltása - és mondjuk nincs a csútinak 2/3-a, változik valami?????
Van olyan, amit az ellenzék elérhetett volna? Leválthatta voltna poltot, ádert és a renbetehette volna a választási renszert, az AB-t, a számvevőszéket, az MNB-t, a bíróságokat?
NEM!!!!
Akkor most 4 évig ez fog menni?

szepipiktor 2018.04.25. 19:28:18

Most a bloggerek és bigott olvasótáboruk úgy elemzik a elmúltat, a meg nem változtathatót, mint amikor a vágyott szerető lelép és máshoz megy férjhez, mással kefél, másnak szül gyereket.
De a elhagyott, a sikertelen azért lehajtott fejjel szomorkodik a kocsmában és azon dödög, hogy mit kellett VOLNA tennie, hogy ő dughassa a jó csajt.
Nem srácok, vége, el lett bukva és EZÉRT a mozgalmi stílus miatt, mert évekig a "gondolkozzunk, elemezzünk" őrület ent a valódi meló helyett.

dare 2018.04.25. 19:38:26

@szepipiktor: Nem azért lett ez az eredmény, mert mindenki csak gondolkozik meg elemezget, hanem mert senki nem vágyik a békére.
Az Mszp-Dk az egyik irányba, a Fidesz a másik irányba ossza meg a népet.
Középre meg senki se vágyik, nincs középen elég nagy szavazótábor (még), ezért amíg a szavazók hagyják magukat táncba vinni az említett pártok által, addig itt nem fog változni semmi.

sfi 2018.04.25. 19:52:26

Ez kb. így is lehet.
Azt is eléggé el szokták felejteni, hogy az LMP eredendően egy jobbközép ökopárt. (Lásd még: Védegylet; Sólyom László!) Az LMP sokkal jobban tenné, ha inkább ezt az arcát erősítené.
Ugyanis a Fideszt a baloldal nem fogja legyőzni. Teljesen mindegy, hogy MSZP-nek, DK-nak, Együttnek vagy éppen Momentumnak hívják.
A Fideszt csak úgy lehet legyőzni, ha a szavazói elpártolnak tőle. A jobbszélen már nincs hely, ott a Fidesz van. Ha Jobbiknak sikerül keresztül vinnie a néppártosodást, akkor ő és a hangsúlyosan jobbra tolódó LMP-nek együtt van esélye váltani a Fideszt. Akár teljesen le is amortizálhatnák.
feltéve, hogy lesznek még demokratikus választások persze.

Emmett Brown 2018.04.25. 19:53:52

@dare: az LMP elutasítottsága új dolog. A dk-t, mszp-t, Fideszt eddig is sokan utálták, most már az LMp-t is.

kritizator 2018.04.25. 19:54:55

@perovics: De körmös Bauer fiára, aki soha nem határolódott el apja rémtetteitől,

Tudsz ilyenről a tortenelemben?

dare 2018.04.25. 20:08:26

@Emmett Brown: Az Lmp-t mindig is utálták, volt egy rövid időszak most, amelyben kicsit többet vártak volna az Lmp-től a mostani választáskor sokan (én is), de sikerūlt nekik saját maguknak keresztbe tenni.
Most jön a nehezebb út számukra, hogy ez áldás vagy átok lesz Sallainak köszönhetően, az majd 4 év múlva fog csak kiderūlni.
Irány a vidék.

Emmett Brown 2018.04.25. 20:20:26

@dare: szerintem nem utálták se annyian de főleg nem annyira mint amennyien/amennyire a DK-t/Fideszt. Most egy elég széles réteget (ráadásul potenciális szavazókat) bosszantottak fel (Gyurcsány mondhat akármit a HTM-ekről, mert szavazatot nem veszít vele).

dare 2018.04.25. 20:31:40

@Emmett Brown: 4 éve ugyanez volt a helyzet.
Milyen széles réteget?

sfi 2018.04.25. 20:42:07

@kritizator: Miért, Orbán fia elhatárolódott valaha is apja tetteitől? Pedig megtért.

morph on deer 2018.04.25. 20:43:27

“ha az LMP helyére behelyettesítjük a DK, MSZP, Együtt szavakat, hasonló mértékben (vagy még valószínűbben) igaz állítást kapunk.”

Nettó hazugság.
Még valami?
Csak tájékoztatásul: ott az LMP-s akkor sem valószínű hogy nar, hs egyedül van az ellenzéki oldalon, és minden megy a sulzojásos módon.

Azokon a helyeken LMP-s csak akkor nyert volna, ha egyedül indul, és az összes többi ellenzéki szavazó rá szavaz!

De akkor a nagyanyámnak is lett volna cirka ugyanakkora esélye, szóval akár őrá is lehetett volna szavazni!

Ja, és politikailag sem lett volna rosszabb mint egy LMP-s, hiszen ő is zudott volna együtt szavazni a fidesszel, ha akart volna..!

Jó, megértem, hogy nem könnyű manapság a kollaboráns pártok élete, ha ellenzékinek hazudják magukat, de ez már csak ilyen.

Ingyen még Tusványosra sem hívják meg az embert, ilyen jegyárak mellett...!

Go Berni, go! Tusványos a cél!

morph on deer 2018.04.25. 20:46:38

@Emmett Brown:
“Ezért kellene Szélnek lemondania.”

Viccelsz?
És akkor mi lesz a Szél kormánnyal?
Ne mááá’!

morph on deer 2018.04.25. 20:51:10

@szepipiktor:
“és mondjuk nincs a csútinak 2/3-a, változik valami?????”

Sajnos igen!
Például a gyalázatos civil törvény életbe lépése?
Vagy ki tudja, hogy még mennyi és milyen geciség van viktorka buksi kis fejében, amihez a 2/3 kell?
Te tudod?

morph on deer 2018.04.25. 20:53:30

@morph on deer:
Elnézést a typo-kért, telefonról járműből próbálkoztam.
Sorry!

Emmett Brown 2018.04.25. 21:02:22

@dare: emberek akik kormányváltást akartak, de nem kedvelték a DK/MSZP/jobbik egyikét sem. Ezek most LMP/Momentum szavazók (én is ilyen vagyok). Hacsak nem rukkolnak ki valami egetrengetővel, akkor négy év múlva aki tényleg kormányváltást szeretne, az nem fog az lmp-re szavazni első szándékból.

morph on deer 2018.04.25. 21:17:04

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
Tartottam tőle, de reménykedtem, hogy olyasmihez, mint a civilek kitiltása az orstágból, vagy a ‘határsáv’ újbóli speciális bevezetése mégiscsak kell valami nagyobb legitimitás..!

Kösz a korrekciót, amúgy.

dare 2018.04.25. 21:17:55

@Emmett Brown: Muszáj lesz nekik előrukkolni végre valamivel, mert elfogyott körülöttük a levegő a fővárosban.
Itt csak a go Berni go fog menni még 4 évig (előtte ugyanez volt a Schifferrel), ezt a közeget el kell felejteniük.
Ismétlem magam: irány a vidék

kritizator 2018.04.26. 09:26:40

@sfi:

Mért tette volna?

Újból megkérdezem: Tudsz ilyenről a tortenelemben?
süti beállítások módosítása